Scriuceva.ro – Articole Pentru Afacerea Ta | Homepage
Sauna uscata si beneficiile ei pentru trup, minte si spirit

Sauna uscata si beneficiile ei pentru trup, minte si spirit

🕔10.Apr 2013

Cand auzi sau spui saune uscate, primul gand te duce in Finlanda. Dovezile istorice sunt de necontestat atunci cand vorbim de locul si oamenii care au utilizat pentru prima data sauna. Se intampla cu 2000 de ani in urma, cand finlandezii construiau saunele in locuri sapate in dealuri. Acestor locasuri le-au luat locul, in timp, saunele confectionate din busteni.

Savusauna inseamna in limba finlandeza “sauna cu fum”. Aceasta denumire se datoreaza faptului ca pietrele erau incalzite cu foc de lemne. Fumul umplea incaperea si in acelasi timp se incalzea si aerul. Cand temperatura era optima, fumul era evacuat si se putea intra in sauna. Mirosul de lemn ars facea parte din ritualul de curatire.

Urmand cursul evolutiei s-a trecut de la aceasta forma la incalzirea pietrelor intr-o soba metalica prevazuta cu horn, numita kiuas.

Loyly, cum sunt denumiti vaporii de abur, se formau turnand apa peste pietrele incinse. Finlandezii, un popor destoinic si brav, foloseau legaturi de nuiele de mesteacan pentru a-si lovi pielea. Rezultatul era o stimulare mai mare a porilor si a celulelor epiteliale. Pentru ei saunele uscate reprezinta si azi un loc de purificare a trupului si de intinerire si improspatare a spiritului. Nu pot sa nu amintesc de faptul ca aceste saune uscate au reprezentat la inceputuri un loc al universului mistic unde nu existau diferentele de sex. Si pentru ca sauna era cea mai curata incapere si avea apa la dispozitie, femeile finlandeze nasteau in sauna.

Pastrand aceste detalii istorice, sa revenim la saune uscate din zilele noastre. Aceste saune uscate sunt incaperi special concepute pentru experimentarea temperaturilor inalte la o umiditate ce atinge aproximativ 20%. Variatia temperaturii intre-o sauna uscata este intre 60 si 110 grade Celsius, cea mai frecvent utilizata fiind cea de 90 de grade Celsius. Beneficiile saunei, intr-o maniera sintetizata sunt:

  • Relaxeaza muschii
  • Creste rezistenta organismului la infectii
  • Accelereaza circuitul sanguin
  • Detoxifica organismul
  • Revitalizeaza pielea
  • Imbunatateste functiile respiratorii
  • Creste buna dispozitie

Din punct de vedere al utilizarii saunei uscate, sunt recomandate reprize de cate 15 minute care sa alterneze cu pauze de racorire si hidratare. Una dintre recomandari pentru utilizarea saunei este dupa o activitate fizica mai sustinuta, in perioadele de stres si oboseala sau cand nu practicam exercitii cardio.

Nu este recomandat sa intram intr-o sauna uscata daca am mancat mult sau am consumat bauturi alcoolice, deoarece starea noastra nu va fi prea buna in aceste cazuri.

Nu se recomanda sauna uscata persoanelor cu afectiuni cardiace, cu afectiuni oncologice, cu boli transmisibile si femeilor insarcinate. Aceste recomandari se datoreaza schimbarilor metabolice care se produc in sauna uscata.

In incheierea acestei mici dizertatii, cred ca e util sa va spun de ce aveti nevoie cand mergeti la sauna. Primul lucru este costumul lui Adam sau al Evei, pe care cu siguranta il aveti la dumneavoastra. Daca sunteti mai pudici puteti folosi un prosop, preferabil de bumbac. Costumele de baie din material sintetic nu sunt prea indicate deoarece se incing. Apoi mai aveti nevoie de un prosop mai mic pe care sa-l folositi pentru a va proteja parul si uleiuri volatile cu diverse arome, in functie de ceea ce doriti sa obtineti prin utilizarea de saune uscate.

Va recomand de asemenea si articolele de aici.

Similar Articles
Parodontoza, o afectiune cunoscuta care trebuie adresata din timp

Parodontoza, o afectiune cunoscuta care trebuie adresata din timp

Parodontoza este o afectiune de care cu siguranta ati mai auzit. Cert este ca aceasta

Un cabinet stomatologic in Bucuresti ce ofera servicii la cele mai inalte standarde

Un cabinet stomatologic in Bucuresti ce ofera servicii la cele mai inalte standarde

Cand va ganditi la un cabinet stomatologic in Bucuresti va ganditi probabil la situatiile mai

Un implant dentar, o solutie moderna de inlosuire a dintilor lipsa

Un implant dentar, o solutie moderna de inlosuire a dintilor lipsa

Un implant dentar reprezinta o interventie chirurgicala prin intermediul careia se inlocuiesc dintii care lipsesc

Elite Nail Art curs unghii cu gel Bucuresti

Elite Nail Art curs unghii cu gel Bucuresti

  Vrei sa urmezi un curs unghii cu gel din care sa inveti o multime de

Prostenal Perfect de la Walmark -produse naturiste eficiente pentru sanatatea prostatei

Prostenal Perfect de la Walmark -produse naturiste eficiente pentru sanatatea prostatei

Pana la 30% dintre barbatii peste 65 de ani sufera de adenomul de prostata sau