Scriuceva.ro – Articole Pentru Afacerea Ta | Homepage
Tradis – interpretul pe care nu l-a avut presedintele Constantinescu

Tradis – interpretul pe care nu l-a avut presedintele Constantinescu

🕔11.Sep 2013

Iti mai amintesti, probabil, acel moment jenant al intalnirii dintre presedintii Emil Constantinescu si George Bush jr. de la Bucuresti, cand interpretul roman a tradus „shoulder to shoulder” cu „sold la sold”, de-a ras toata lumea care stia o bruma de engleza.

Evident ca este bine sa stii cat mai multe limbi straine ca sa te poti intelege in satul global. Cinstit, nu stiu daca intre timp ciobanul roman din bancul de pe vremea lui Ceausescu (pentru cei care n-au apucat vremurile, un turist strain ajunge la o stana, unde era ciobanul si copilul lui. Incearca strainul cu engleza, nimic, franceza, ioc, germana, ce sa mai vorbim! Dupa ce pleaca descumpanit, copilul ii zice ciobanului: – Tata, ai vazut cate limbi stia?! La care taica-sau replica: – No, si la ce i-or folosit?) a apucat sa invete engleza sau s-a profilat pe spaniola si a plecat la cules de capsune in Spania, dar am vazut intr-un documentar de calatorii cat de cursiv vorbea engleza un cioban din Grecia.

Sunt insa cazuri in care si daca ai interpret s-ar putea sa fii nevoit sa vorbesti chiar tu, cum am patit eu, ca ziarist, acum cativa ani cu unul dintre ambasadorii Israelului aflat in vizita la o primarie. Desi intelegea romana si exista un interpret din partea primariei respective, mi-a cerut sa-i pun eu intrebarea in engleza ca sa nu existe neintelegeri din cauza traducerii, raspunsul fiind dat tot in engleza.

Chiar si daca stii foarte bine engleza, s-ar putea s-o vorbesti „fals”, cum am vazut in atatea cazuri politicieni romani la TV. Iar atunci e musai sa apelezi la un interpret daca este o intalnire oficiala ca sa nu te faci de ras. Daca, mate, interlocutorul este australian sau cineva precum celebrul ciclist Mark Cavendish, cu atat mai mult ai nevoie de interpret ca sa pricepi ce-a vrut sa zica prin „muci” (fiindca el asa pronunta, ca sa dau un singur exemplu) better.

Daca la engleza, ca la fotbal, toata lumea are impresia ca se pricepe (sa nu va povestesc eu ce specimene de traduceri am vazut de la traducatori autorizati de MJ…), ce te faci daca ai nevoie sa te intelegi in franceza ori germana? Apelezi la interpret, iar una dintre solutii ar putea fi Tradis SRL.

Da, stiu ca e din Craiova, dar in siteul firmei – www.alphatrade.ro – scrie alb pe vanat (la ora scrierii acestui articol) ca ofera servicii de interpretariat pentru congrese, conferinte, targuri si insoteste clientii externi in calatoriile din tara. Acestea sunt doar o parte dintre servicii, dar se asigura interpretariat si pentru angajari, dineuri, semnari de contracte, discutii telefonice, arbitraje si consultatii medicale.

Pentru ce limbi poti apela la serviciile Tradis? „Oferim servicii de interpretariat simultan, consecutiv sau chouchotage in/din aproape orice limba.”, dupa cum este scris tot in siteul mentionat.

Acum o sa-mi zici: daca tu nu dai doi bani pe autorizarea de la MJ, de ce as avea incredere in acest caz? Ai lucrat tu cu ei?

Nu, fiindca am traducator personal, care mi-a confirmat ca interpretariatul simultan este foarte dificil, dar Tradis are are certificare ISO 9001/2008 pentru servicii de traducere si interpretare. Evident, interpretare lingvistica, nu muzicala.

Adresa: Str. Stefan cel Mare, Nr 13,
Bl 13, Et 2, Ap 12,
(vizavi de Casa David)
Persoana de contact: Natalia Dinu
Telefon: +40.0765.961.932
Email: office@alphatrad.ro

Similar Articles
Psihoterapie individuala

Psihoterapie individuala

Desi in Romania, a merge la psiholog nu este un lucru foarte des intalnit, asta

Sfaturi din partea echipei de reparatii schiuri si biciclete pentru posesorii de biciclete

Sfaturi din partea echipei de reparatii schiuri si biciclete pentru posesorii de biciclete

Fie ca sunteti pasionati de munte sau de sport, Exporer Sport este locul unde puteti

Despre rafturi metalice, aspecte de structura

Despre rafturi metalice, aspecte de structura

Indiferent ca vorbim despre un atelier profesional sau cel din garaj, ordinea este cuvant de

Procesul de schimbare administrator

Procesul de schimbare administrator

Atunci cand vorbim despre o societate cu raspundere limitata, aceasta poate sa fie coordonata de

De ce sa alegeti gama de sisteme incalzire ecologice

De ce sa alegeti gama de sisteme incalzire ecologice

Vine iarna, incet, incetisor, iar daca pentru multi cosmarul facturilor este unul mai mult decat