5 recomandari despre cum sa faci economii la energie

Incepand cu 2022, costurile cu incalzirea locuintei s-au dublat sau, in unele cazuri, s-a triplat, fapt care pune o presiune foarte mare pe bugetul unei familii, care trebuie sa faca eforuturi in distribuirea eficienta a resurselor pentru a asigura necesarul traiului de zi cu zi.

Pentru a controla cat mai bine consumul de energie, o familie poate implementa o serie de actiuni simple pentru a reduce cu maxim 10% energia electrica folosita lunar.

1. Scoaterea din priza a electrocasnicelor

Daca toate aparatele electrocasnice ar fi scoase din priza atunci cand nu sunt folosite, atunci s-ar realiza o economie de 180 – 200 lei pe an, buget care potae fi folosit pentru activitati de recreere sau pentru hobby-uri. Mai mult decat atat, datorita acestui obicei si impreuna cu transmiterea indexului lunar, o gospodarie va plati doar cata energie consuma.

2. Dusuri rapide

Fiecare membru al familiei poate alege sa faca un dus rapid in locul celui prelungit. Daca se scurteaza durata cu maxim 3 minute pe zi, atunci s-ar putea economisi pana la 120 lei pe an de persoana. Cu cat numarul membrilor familiei este mai mare, cu atat economia este mai semnificativa.

3. Controlarea caldurii ambientale

Specialistii recomanda setarea diferita a temperaturii ambientale din incaperi in functie de timpul petrecut si de activitatile desfasurate. Studiile arata faptul ca reducerea temperaturii intr-un spatiu de locuit cu numai un grad genereaza o economisire de 5-6% din energia necesara incalzirii.

Prin urmare, in camera in care o persoana sau majoritatea familiei petrece mare parte din timp este recomandata o temperatura de 20-22 grade Celsius, in dormitor 18-19 grade, iar in baie 22-24 grade. In zilele in care nu este nimeni acasa, sistemul de incalzire poate fi setat la o temperatura medie de 19-20 de grade.

4. Libertatea de a alege

Inca din 2020 un consumator are libertatea de a face o schimbare a contractului de electrica
datorita liberalizarii prietei de energie. Acum, se poate negocia si un contract la gaze naturale pe baza consumului lunar si a beneficiilor pe care consumatorul le doreste. Daca nu s-a realizat pana acum accesul in piata libera, momentul nu mai trebuie amanat.

Intr-o prima faza se poate consulta lista furnizorilor de energie din platforma Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Dupa ce sunt introduse cateva informatii esentiale despre consumul lunar utilizatorul va primi una sau mai multe oferte. Pe baza rezultatelor generate de platforma ANRE, orice persoana care detine un contract de energie poate alege oferta care indeplineste criteriile dorite si poate incheia un nou contract in piata libera de energie.

5. Un pret avantajos la energie electrica sau gaze naturale

Este important de mentionat ca un consumator casnic sau non-casnic trebuie sa acorde o atentie deosebita pretul fix al energiei electrice, care este inclus in pretul de furnizare, la care se adauga alte costuri legate de distributie, accize, cogenerare sau alte taxe.

Toate aceste informatii trebuie sa se regaseasca in oferta, in contract si apoi in factura in format electronic pe care o poate primi lunar daca opteaza pentru aceasta.
Conteaza ca alegerea facuta sa se bazeze pe obtinerea unui pret avantajos la energie electrica sau gaze naturale de la furnizoul ales. Astfel, fiecare persoana are la indemana mai multe solutii pe care sa le aplice astfel incat sa tina sub control consumul energiei si bugetul alocat acestor cheltuieli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *