6 reguli de respectat atunci cand ne alegem plantele de interior

Site-urile de specialitate, horticultori sau designeri de interior ne pot da indicatii pretioase despre cum sa ingrijim plantele sau doar florile taiate si despre cum sa le integram si sa le valorificam in interiorul spatiului de locuit. La fel de important este sa ne constientizam modul de viata, timpul pe care il putem acorda ingrijirii plantelor, precum si orientarea ferestrelor locuintei.

Nu de putine ori suntem dezamagiti de evolutia plantelor cumparate si avem sentimentul unui esec atunci cand acestea se degradeaza rapid. Orice sfat in ceea ce priveste ingrijirea plantelor sau a florilor taiate este extrem de util si este bine sa retinem cate ceva.

Dar, inainte de a trece la completarea interiorului casei cu plante, este necesar sa analizam urmatoarele aspecte:

1.Orientarea casei, adica a ferestrelor camerei unde vrem sa tinem plantele.

Este un aspect deosebit de important, deoarece majoritatea plantelor au nevoie de lumina multa, dar nu de soare puternic. Cu alte cuvinte, camerele orientate spre rasarit vor avea lumina suficienta, iar plantele nu vor suporta un soc termic.

2.Existenta unui pervaz rezistent si suficient de lat care sa poata gazdui ghiveciul ales.

Plantele nu trebuie sa vina in contact cu partea vitrata a ferestrei, nici vara si nici iarna. In cazul in care fereastra deserveste o camera care necesita jaluzele, vom acorda atentie amplasarii cu grija a plantelor langa acestea.

3.Informarea corecta asupra proprietatilor si nevoilor unor plante.

Numeroase articole atribuie unor plante energii negative, ceea ce este cel putin ridicol. Sa ne gandim doar ca absolut toate plantele provin din natura inconjuratoare si doar noi le-am transformat in niste „bonsai” de ocazie, obligandu-le sa traiasca in ghivece si in  medii uscate sau supraincalzite. Este dificil ca omul sa traiasca intr-un mediu umed si cu oscilatii mari de temperatura, asa cum se regaseste in mediul natural. Sa observam, in schimb, ca plantele fac eforturi pentru a se adapta locului, chiar daca aspectul lor are de suferit.

4.Pastrarea unor proportii intre dimensiunile unor plante si interiorul de locuit.

Regulile bunului simt si ale echilibrului ne indeamna sa folosim plantele pentru a ne infrumuseta spatiul de locuit. Este esential sa nu ne aglomeram camerele de locuit cu plante de dimensiuni excesive care sa ne dea senzatia ca traim intr-o sera. Plantele nu trebuie sa devina co-locatarii nostri.

5.Corelarea programului si a stilului de viata cu tipul plantelor de apartament.

Aceasta regula ne indeamna sa nu ne alegem plante care au nevoie de ingrijire zilnica, in cazul in care avem un program care ne tine departe de casa mult timp. Este bine sa cerem sfatul unui specialist care ne va putea indica, spre exemplu, plante precum cactusii care iubesc caldura si uscaciunea, prin urmare nu au nevoie de udare decat la perioade lungi de timp.

6.Respectarea indicatiilor medicale daca ne confruntam cu alergii.

Multe persoane prefera sa ignore cu buna stiinta faptul de necontestat ca plantele sunt elemente naturale susceptibile de a provoca alergii. Umezeala substratului din ghiveci, aplicarea unor anumiti stimulatori de inflorire sau ingrasaminte, sporii sau fungii care se dezvolta pe frunzele plantelor, mirosurile pe care le degaja pot constitui elemente generatoare de alergii. Prin urmare se impune atentie atunci cand decidem ce plante instalam in incaperile locuite si mai cu seama in cele destinate copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *