Orice sofer sau proprietar de autoturism trebuie sa respecte efectuarea inspectiei tehnice periodice. In caz contrar risca amenzi foarte mari, amenzi pe care nici un sofer nu si le doreste. Efectuarea ITP-ului trebuie facuta conform legislatiei in vigoare si conform categoriei autovehiculului pentru care se realizeaza inspectia tehnica.
In situatia in care urmeaza sa te programezi la un service autorizat pentru ITP sector 5, este important sa stii care sunt aspectele de care trebuie sa te ocupi pentru a nu avea probleme cu trecerea inspectiei tehnice periodice. Cu siguranta ca sfaturile urmatoare te vor putea ajuta sa treci fara probleme inspectia tehnica periodica a autoturismului tau.
Pentru obtinerea certificatului ITP fara nici cea mai mica problema, orice sofer se poate pregati inainte de a se prezenta cu autoturismul in service. In acest sens poate avea in vedere verificarea diferitelor componente si accesorii ale autoturismului.
Verificarea discurilor si a placutelor trebuie sa vizeze existenta material de frictiune si asigurarea faptului ca discurile sau placutele nu sunt crapate. In privinta conductelor de frana, acestea nu trebuie sa aiba segmente cu rugina sau care sa fie deteriorate.
Verificarea directiei autoturismului trebuie sa asigure faptul ca sistemul de directie este reglat corespunzator. In ceea ce priveste anvelopele, acestea trebuie sa raspunda cu dimensiunea mentionata in cartea de identitate a autoturismului.
Caroseria trebuie sa nu prezinta urme de rugina, indiferent daca vorbim despre aripile, portierele, pragurile autoturismului. Tot in randul componentelor care trebuie verificate inainte de efectuarea ITP-ului regasim si luminile autoturismului. Aici trebuie verificate atat farurile, cat si luminile de semnalizare, luminile de spate, luminile de avarie, luminile de pozitie si luminile de frana. Toate luminile trebuie sa fie functionale atunci cand te prezinti la un service pentru a efectua ITP-ul.
Jantele si pneurile nu trebuie sa prezinte urme de uzura, iar adancimea benzii de rulare pentru pneuri trebuie sa fie de minim 2 milimetri. In privinta parbrizului nu trebuie sa existe crapaturi. Stergatoarele trebuie sa fie fara rutpuri sau gauri la nivelul cauciucului.
In ceea ce priveste lichidul pentru spalarea geamurilor, acesta trebuie sa fie suficient in rezervor. De asemenea, combustibilul si uleiul de motor necesar pentru testarea nivelului de emisii trebuie sa fie suficient.
Centurile de siguranta trebuie sa fie perfect functionale, iar scaunul soferului sa poata fi reglat atat in spate, cat si in fata. Claxonul trebuie sa functioneze pentru efectuarea ITP-ului, tot la fel cum luminile de avertizare si vitezometrul trebuie sa fie functionale la introducerea cheii in contact.
Nu in ultimul rand, placutele de inmatriculare trebuie sa fie usor de citit si curate. Mai mult, atunci cand te prezinti la ITP sector 5 trebuie ca trusa de prim ajutor, setul de triunghiuri reflectorizante, stingatorul si vesta reflectorizanta sa nu lipseasca din autoturism.
Tine cont de aceste aspecte si cu siguranta nu vei avea nici cea mai mica problema in a trece ITP-ul si in obtinerea certificatului care sa iti permita sa rulezi cu autoturismul pe drumurile publice din Romania.