Romania vizeaza instalarea a peste 8 Gigawati de energie solara pana in 2030, reprezentand 24% din consumul final brut de energie electrica din surse regenerabile
Recent, Klaus Iohannis a anuntat ca Romania, prin aderarea la Alianta Solara Internationala, si-a asumat obiectivul de a instala o capacitate de energie solara de peste 8 Gigawati pana in 2030, ceea ce va constitui 24% din consumul final brut de energie electrica provenita din surse regenerabile.
Romania se alatura Aliantei Solare Internationale
In cadrul evenimentului de la Dubai, Emiratele Arabe Unite, presedintele Iohannis a exprimat bucuria si angajamentul ferm al Romaniei pentru a deveni o tara neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon, prin utilizarea surselor regenerabile de energie.
El a subliniat ca aceasta decizie va contribui la cresterea securitatii energetice a tarii. Aprecierea presedintelui s-a indreptat si catre eforturile Indiei si Frantei, fondatoare ale Aliantei in cadrul COP21 la Paris, precum si catre membrii Grupului Director ISA: Australia, Regatul Unit si Statele Unite ale Americii.
Cooperarea internationala si obiectivele Romaniei
Adaugand la declaratiile sale, Iohannis a mentionat ca aderarea Romaniei la Alianta Solara Internationala va deschide calea catre o cooperare extinsa cu India si alte tari interesate in combaterea schimbarilor climatice.
Romania isi propune sa-si extinda capacitatea de productie a energiei solare, sa imbunatateasca accesul la energia solara la preturi accesibile si sa colaboreze la nivel global in ceea ce priveste finantarea, dezvoltarea tehnologiei si consolidarea capacitatii solare.
Impactul pe termen lung asupra economiei si cetatenilor
Presedintele a evidentiat ca aceasta ambitie climatica va genera oportunitati semnificative pentru economie si cetateni. A mentionat contributia Romaniei la lanturile valorice globale ale energiei solare si intentia de a spori competitivitatea industriei prin valorificarea capacitatilor de manufactura existente. Pana in septembrie 2023, aproape 97.000 de prosumatori au instalat peste 1,2 Gigawati de surse de energie distribuita, majoritatea bazandu-se pe tehnologia solara fotovoltaica.
Initiative educationale si colaborare internationala
In plus, Iohannis a evidentiat importanta centrului de calificare din Constanta, cel mai mare din Europa de Sud-Est pentru locuri de munca in domeniul energiei verzi, care a pregatit deja mii de tehnicieni. Planurile includ deschiderea de noi centre de formare si punerea lor la dispozitia cursantilor din tarile in curs de dezvoltare, incurajand colaborarea si schimbul de experiente pentru a maximiza utilizarea energiei solare.
In concluzie, aderarea Romaniei la Alianta Solara Internationala reprezinta un pas important in directia neutralitatii carbonice si demonstreaza angajamentul tarii in domeniul energiei regenerabile si in combaterea schimbarilor climatice.