Revenirea energiei nucleare in Germania? Peste jumatate dintre germani sustin redeschiderea centralelor

La un an dupa ce Germania a inchis ultimele sale centrale nucleare, un nou sondaj de opinie arata o schimbare semnificativa in atitudinea populatiei fata de energia nucleara. Peste 50% dintre germani ar sustine reluarea utilizarii energiei atomice, fie prin redeschiderea reactoarelor recent inchise, fie chiar prin construirea unor facilitati noi.

Aceste date, publicate recent in urma unei cercetari realizate de institutul Innofact pentru portalul Verivox, reflecta o rasturnare de perspectiva care nu poate fi ignorata, mai ales in contextul tranzitiei energetice a Germaniei si al tensiunilor geopolitice ce continua sa afecteze aprovizionarea cu gaze naturale.

Energia nucleara revine in discutie, dupa o decizie considerata definitiva

Germania a decis sa renunte complet la energia nucleara in urma accidentului de la Fukushima, Japonia, in 2011, cand opinia publica germana a devenit brusc si profund ostila fata de energia atomica.

Sub conducerea cancelarului Angela Merkel, guvernul federal a stabilit un plan de eliminare progresiva a tuturor centralelor nucleare pana la finalul anului 2022. Ultimele trei reactoare functionale au fost deconectate in aprilie 2023, incheind astfel o era a energiei nucleare in Germania.

Totusi, contextul global s-a schimbat radical. Invazia Rusiei in Ucraina si criza energetica ce a urmat au expus vulnerabilitatea aprovizionarii cu gaze naturale, in special pentru o economie industrializata ca Germania, care s-a trezit intr-o dependenta energetica riscanta. In acest nou peisaj, publicul german pare sa reevalueze rolul energiei nucleare ca sursa stabila si cu emisii reduse de carbon.

Ce arata cifrele sondajului

Cercetarea, desfasurata online intre 27 si 31 martie 2025 pe un esantion de 1.007 persoane, arata ca 55% dintre respondenti sustin revenirea la energia nucleara, in timp ce 36% se opun, iar 9% nu au o opinie clara.

Mai detaliat:

  • 32% dintre participanti sustin nu doar redeschiderea centralelor inchise, ci si construirea unora noi;
  • 22% s-ar limita la reactivarea reactoarelor existente;
  • Restul se impart intre reticenti, opozanti fermi sau indecisi.

Un aspect interesant al sondajului este diferenta de gen in ceea ce priveste sprijinul pentru energia nucleara: barbatii sunt semnificativ mai favorabili acestei surse de energie comparativ cu femeile.

Opinia publica influenteaza politica

Avand in vedere aceste tendinte, nu este surprinzator ca blocul conservator CDU/CSU, aflat in pozitia de a prelua conducerea guvernului sub Friedrich Merz, a inceput sa discute posibilitatea redeschiderii reactoarelor. Daca sprijinul public continua sa creasca, tema nucleara ar putea redeveni o prioritate in agenda energetica a Germaniei.

Energia regenerabila ramane un pilon important

Pe de alta parte, sustinerea pentru energia regenerabila nu scade – dimpotriva, ea se consolideaza. 57% dintre respondenti sustin continuarea investitiilor in surse verzi, cum ar fi solarul si eolianul, in timp ce doar 17% se opun. Aceste date sugereaza ca, pentru multi germani, solutia optima nu este alegerea intre nuclear si regenerabile, ci o combinatie echilibrata intre surse sustenabile si stabilitate energetica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *