Traditia Luminii de la Ierusalim continua: romanii primesc si in acest an darul sfant al Invierii, in Anul Centenarului

In fiecare an, in seara de Sambata Mare, o traditie unica si profund emotionanta se implineste pentru crestinii ortodocsi din Romania: Sfanta Lumina este adusa de la Ierusalim, simbol al Invierii si al bucuriei pascale. Si in acest an, in 2025, traditia continua, marcand astfel Anul Centenar al Patriarhiei Romane, la 100 de ani de la infiintarea sa ca institutie patriarhala.

Un gest simbolic, asteptat cu emotie de credinciosii din intreaga tara

In Sambata Mare, momentul sosirii Luminii Sfinte devine un punct de referinta pentru toti cei care traiesc Invierea cu adevarat in suflet. Delegatul Patriarhiei Romane in Tara Sfanta, parintele arhimandrit Teofil Anastasoaie, are misiunea de a aduce aceasta lumina binecuvantata la Bucuresti, acolo unde este intampinata cu evlavie si respect.

Aterizarea delegatiei romane este programata, ca in fiecare an, pe Aeroportul International „Henri Coanda”, unde sunt prezenti reprezentanti ai tuturor eparhiilor din tara, veniti pentru a duce mai departe acest dar spiritual catre fiecare colt al Romaniei.

Dupa sosire, Lumina Sfanta este oferita delegatilor eparhiilor, urmand ca prin intermediul protopopiatelor sa ajunga in fiecare parohie, pana in noaptea Invierii, cand milioane de romani o vor primi in maini, cu emotie, la slujba de Inviere.

Conform Biroului de presa al Patriarhiei Romane, aceasta traditie „constituie atat o marturie a unitatii ecleziale, cat si o manifestare a bucuriei pascale impartasite cu ocazia marelui praznic al Invierii Mantuitorului Iisus Hristos”.

Lumina ajunge si in Basarabia

La fel ca in anii precedenti, Lumina va fi dusa si peste Prut. Un delegat al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei va transporta Lumina de la Bucuresti la Chisinau, unde va fi distribuita in parohiile din cadrul Mitropoliei Basarabiei. Astfel, aceasta traditie intareste legatura dintre credinciosii romani de pe ambele maluri ale Prutului, pastrand vie comuniunea spirituala si apartenenta la aceeasi credinta.

Ora 19:00 – Lumina ajunge la Patriarhul Daniel

Ceremonia oficiala de primire a Sfintei Lumini la Catedrala Patriarhala are loc, in mod obisnuit, in jurul orei 19:00, in prezenta Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, care o va primi din mainile delegatiei venite de la Ierusalim. De acolo, Lumina este impartita credinciosilor veniti la slujba din Dealul Patriarhiei si transmisa apoi in intreaga Capitala.

Aceasta practica, introdusa in Romania in 2009, la initiativa actualului Patriarh, a devenit intre timp un simbol profund al sarbatorii pascale pentru milioane de romani.

Ce este, de fapt, Sfanta Lumina?

Sfanta Lumina, cunoscuta si ca „Focul Haric”, este un miracol al ortodoxiei care se intampla in fiecare an la Ierusalim, in Sambata Mare, in timpul slujbei Vecerniei Mari. Intre orele 12:30 si 14:30, in interiorul Bisericii Sfantului Mormant, in mod tainic si inexplicabil, se aprinde un foc sfant pe lespedea Mormantului lui Hristos, fara vreo interventie umana.

Aceasta flacara este aprinsa in mod miraculos si se manifesta diferit de la un an la altul. Se spune ca in primele minute nu frige, fiind perceputa ca un semn al sfinteniei si al prezentei divine.

Lumina este adusa apoi de Patriarhul Ierusalimului, care iese din Sfantul Mormant cu doua manunchiuri de cate 33 de lumanari aprinse si le imparte credinciosilor prezenti.

Un ritual riguros si verificat

Pentru a elimina orice indoiala cu privire la autenticitatea evenimentului, Sfantul Mormant este inspectat minutios in dimineata de Vinerea Mare, imediat dupa slujba Prohodului. In mod traditional, verificarea este facuta de politisti civili care nu sunt crestini – adesea un arab, un turc si un reprezentant israelian. Acestia au sarcina de a se asigura ca in interiorul Mormantului nu exista surse de foc sau alte obiecte suspecte.

De asemenea, Patriarhul este controlat corporal inainte de a intra, iar usa Mormantului este sigilata in prezenta martorilor. Intrarea in Capela Ingerului (prima incapere) se face impreuna cu un reprezentant musulman, dupa care Patriarhul intra singur in camera propriu-zisa a Mormantului, unde se roaga.

Dupa cateva minute de rugaciune intensa, se produce minunea: o lumina misterioasa, perceputa de unii ca un fulger sau o scanteiere ce vine prin cupola bisericii, coboara si aprinde vata presarata pe lespedea Mormantului.

Patriarhul Ierusalimului colecteaza vata aprinsa, o asaza in doua cupe de aur, aprinde cele doua manunchiuri de lumanari si iese pentru a le oferi celor prezenti.

O manifestare a credintei si a unitatii

In Romania, momentul aducerii Sfintei Lumini este insotit de o traire aparte, incarcata de emotie. Fie ca sunt in marile orase sau in sate izolate, romanii asteapta in noaptea de Inviere acea clipa in care intunericul este biruit de lumina purtata de preoti, iesind din biserica si rostind: „Veniti de luati Lumina!”

Traditia aducerii Luminii de la Ierusalim in Romania nu este doar o ceremonie religioasa spectaculoasa, ci si un simbol profund al unitatii Bisericii Ortodoxe Romane, al legaturii dintre credinciosi si Locurile Sfinte, si al comuniunii spirituale dintre generatii.

In Anul Centenar al Patriarhiei Romane, aceasta traditie capata o dimensiune istorica speciala, amintind nu doar de Invierea Mantuitorului, ci si de permanenta credintei intr-o lume care se schimba mereu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *