Statele Unite au anuntat intentia de a introduce tarife vamale uriase – de pana la 3.521% – pentru panourile solare importate din patru tari din Asia de Sud-Est, acuzand dumpingul si subventiile nejustificate care afecteaza producatorii americani.
Ancheta declansata de plangerile producatorilor americani
Decizia vine in urma unei investigatii lansate acum un an de catre Departamentul Comertului din SUA, ca raspuns la cererea mai multor companii din sectorul energiei solare care au acuzat concurenta neloiala din partea firmelor cu sediul in China, dar care isi desfasoara activitatea in state precum Cambodgia, Thailanda, Malaezia si Vietnam, potrivit BBC News.
Aceste companii au fost acuzate ca beneficiaza de subventii din partea guvernului chinez si ca vand echipamente solare la preturi mult sub costul pietei, ceea ce a generat pierderi importante pentru industria solara americana.
Tarife uriase pentru unele companii, in functie de tara de origine
Tarifele, care includ atat taxe antidumping, cat si taxe compensatorii, variaza in functie de companie si de locatia fabricilor implicate.
Cei mai afectati sunt anumiti exportatori din Cambodgia, care, potrivit autoritatilor americane, nu au colaborat corespunzator in cadrul anchetei. Acestia risca tarife maxime de 3.521%.
In acelasi timp, compania chineza Jinko Solar, care produce panouri solare in Malaezia, va fi supusa unor taxe mai mici – putin peste 41%.
Trina Solar, un alt mare jucator din China cu operatiuni in Thailanda, va trebui sa plateasca tarife de aproximativ 375% pentru produsele fabricate acolo.
Decizia finala urmeaza sa fie luata in iunie
Desi tarifele au fost anuntate oficial de Departamentul Comertului al SUA, decizia finala va apartine Comisiei Internationale pentru Comert (International Trade Commission), care urmeaza sa se pronunte in luna iunie.
Masurile au fost primite cu entuziasm de catre Alianta Americana pentru Comert Echitabil in Industria Panourilor Solare (American Alliance for Solar Manufacturing Trade Committee), grupul care a cerut initial ancheta.
„Aceasta este o victorie categorica pentru producatorii americani si confirma ceea ce sustinem de mult timp: companiile chineze din domeniul solar triseaza regulile pietei”, a declarat Tim Brightbill, avocatul principal al Aliantei.
Eforturile Chinei de a ocoli taxele anterioare
In ultimii ani, mai multe companii chineze au decis sa-si relocheze productia in Asia de Sud-Est tocmai pentru a evita tarifele vamale impuse de administratia fostului presedinte Donald Trump. Aceste masuri protectioniste au inceput in primul mandat al acestuia si au continuat sub forma unor politici comerciale ferme din partea administratiilor ulterioare.
Conform datelor oferite de Biroul de Recensamant al SUA, in 2023 America a importat echipamente solare in valoare de aproape 12 miliarde de dolari din cele patru tari vizate de noile tarife.
Efecte potentiale asupra consumatorilor americani
Desi scopul acestor masuri este de a proteja industria locala, exista temeri ca impunerea acestor tarife semnificative ar putea duce la cresterea preturilor pentru companiile si consumatorii americani care s-au bucurat pana acum de accesul la echipamente solare mai ieftine.
Noile taxe se vor adauga celor deja existente, introduse anterior de administratia Trump. De exemplu, unele produse chinezesti sunt deja taxate cu pana la 145%, iar in perioada urmatoare, toate bunurile din import ar putea fi supuse unei taxe generale de 10%, valabila pana in iulie. In unele cazuri, nivelul cumulat al taxelor va putea atinge 245%.
Context geopolitic tensionat
Anuntul privind noile tarife a venit la doar cateva zile dupa ce presedintele Chinei, Xi Jinping, a efectuat un turneu diplomatic in Vietnam, Malaezia si Cambodgia – trei dintre cele patru tari vizate de masurile SUA.
Prin aceasta vizita, liderul chinez a urmarit sa intareasca relatiile economice si strategice cu regiunea si sa incurajeze aceste state sa nu cedeze presiunilor din partea Statelor Unite. Xi Jinping a criticat in mod direct ceea ce a numit „bullying unilateral” practicat de Washington.
La randul sau, China a reactionat dur fata de recentele actiuni ale administratiei americane, introducand la randul ei o taxa de 125% pentru anumite produse americane si promitand ca va „lupta pana la capat” in acest conflict comercial tot mai aprins.