Aer polar peste Romania: ninsori, viscol si temperaturi de iarna in luna mai. Cod galben in mai multe judete

Desi calendarul arata luna mai, Romania se confrunta cu un episod de vreme extrema, atipic pentru aceasta perioada. Un val de aer polar a patruns in regiune, aducand cu sine un mix de fenomene meteorologice severe: ninsoare, viscol, temperaturi negative si avertizari cod galben pentru mai multe judete. In locul soarelui primavaratic, peisajul se transforma brusc intr-un tablou hibernal, cu zapada viscolita, rafale puternice de vant si valori termice sub normalul climatologic al lunii.

Schimbare brusca de vreme: din primavara in iarna

Romania trece in doar cateva zile de la temperaturi de 20-25 de grade la minime sub zero in anumite regiuni montane. Acest contrast puternic este generat de un front atmosferic rece, provenit din zona Arctica, care coboara rapid spre sud-estul Europei. Acest tip de masa de aer polar este caracterizat printr-o densitate mare si temperaturi foarte scazute, care reusesc sa strapunga chiar si in lunile de primavara calendaristica.

Meteorologii avertizeaza ca acest episod nu este doar o racire trecatoare, ci un val rece semnificativ, cu potential de a afecta activitatile agricole, traficul rutier si chiar infrastructura locala in zonele montane.

Cod galben de vijelii si ninsori: ce judete sunt afectate

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis avertizari cod galben pentru mai multe judete din centrul, nordul si estul tarii. Printre zonele cele mai afectate se numara:

  • judetele din Carpatii Orientali si Meridionali, unde sunt asteptate intensificari ale vantului de pana la 70-80 km/h, viscol si strat nou de zapada;
  • Moldova, unde se vor inregistra temperaturi negative si ploi care se pot transforma in lapovita sau ninsoare;
  • Transilvania si Maramures, cu rafale de vant si instabilitate atmosferica accentuata;

In unele zone, inclusiv depresiunile intramontane, se prognozeaza temperaturi minime care pot cobori sub zero grade Celsius, ceea ce ridica probleme serioase pentru culturile agricole.

Meteorologii subliniaza ca efectele acestui val de aer polar nu se vor rezuma doar la zonele montane: si regiunile de deal sau chiar campie pot experimenta episoade de frig, cu temperaturi neobisnuit de scazute pentru luna mai.

Impact asupra agriculturii si culturilor de primavara

Fermierii sunt printre cei mai afectati de aceasta revenire brusca a iernii. Culturile de rapita, porumb, pomii fructiferi si legumele de sezon risca sa sufere pagube importante din cauza temperaturilor negative si a posibilelor ingheturi de la sol. In unele zone, se anunta valori minime sub -4°C la nivelul solului, suficient pentru a compromite recoltele din fazele timpurii de dezvoltare.

Aceasta situatie vine intr-un moment deja complicat pentru agricultura romaneasca, care s-a confruntat in ultimele luni cu seceta pedologica in sud si instabilitate pluviometrica in est. Specialistii din domeniu atrag atentia ca lipsa unor sisteme de irigare si protectie la inghet face ca sectorul agricol sa fie extrem de vulnerabil la astfel de episoade neasteptate.

Cum ne afecteaza in orase: frig, vant si disconfort termic

Chiar si in marile orase, efectele acestui val de aer polar nu vor trece neobservate. Desi nu se asteapta ninsori in Bucuresti sau in alte zone urbane din sud, temperaturile vor scadea semnificativ, iar vantul va accentua senzatia de frig. Valorile termice vor fi cu pana la 10-12 grade mai scazute decat mediile climatologice ale perioadei, ceea ce va aduce un disconfort termic accentuat, mai ales in timpul noptii si diminetii.

Locuitorii sunt sfatuiti sa isi adapteze vestimentatia, in special cei care pleaca devreme spre serviciu sau scoala, dar si sa fie precauti in trafic, mai ales in zonele unde vantul puternic sau ninsoarea pot afecta vizibilitatea si aderenta carosabilului.

Cat va dura episodul de vreme rece?

Potrivit prognozelor actuale, valul de aer polar va afecta Romania pentru o perioada de 2-3 zile, cu un varf de intensitate in weekend. Spre inceputul saptamanii viitoare, se asteapta o incalzire treptata a vremii, dar temperaturile vor ramane sub media multianuala pentru cateva zile.

Aceasta nu este prima oara cand luna mai aduce surprize meteorologice in Romania. De-a lungul anilor, au mai existat episoade izolate de ninsori tarzii, dar combinarea cu fenomene severe de vant si diferentele mari de temperatura fac ca acest val de frig sa fie unul dintre cele mai agresive din ultimele decade.

Intr-o perioada in care romanii se asteapta la plimbari in aer liber, gratare si iesiri in natura, natura insasi isi reconfigureaza regulile. Un episod de vreme de iarna in mijlocul primaverii reaminteste cat de fragil este echilibrul climatic si cat de mult trebuie sa fim pregatiti pentru imprevizibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *