Avantajele si dezavantajele retelelor wireless!

Retelele de calculatoare care sunt fara fir se numesc wireless. Acestea folosesc comunicatiile radio si undele radio pentru a conecta dispozitive precum telefoane, calculatoare si laptopuri la internet. Stiind sau neconstient, toti am fi folosit conexiunea wireless atunci cand conectam laptopurile noastre la un punct de acces WiFi la un aeroport, hotel sau alte locuri publice. Acum vom vedea avantajele si dezavantajele sale.

AVANTAJELE RETELELOR WIRELESS:

1.  WI-FI SI HOT SPOTS

A devenit o necesitate pentru multi oameni sa ramana conectati la internet ori de cate ori sunt treji. Reteaua wireless este o binefacere pentru astfel de oameni. Multe locuri publice au hot-spoturi Wi-Fi la care va puteti conecta laptopurile. Puteti face acest lucru furnizand parola Wi-Fi speciala. Aceasta facilitate este disponibila in hoteluri, gari etc. Deci, nu trebuie sa va faceti griji cand va aflati departe de casa sau de birou.

2. Mobilitate mai buna:

Mobilitatea este un mare avantaj oferit de retelele wireless, in special pentru companii. Va permite sa accesati serverul de oriunde din birou. De asemenea, puteti participa la intalniri oriunde va aflati, fie in sala de sedinta, fie in afara. Unele companii va permit sa va conectati la distanta, daca nu sunteti la birou.

3. Cost eficient:

Comparat cu reteaua cablata, reteaua wireless este eficienta din punct de vedere al costurilor, deoarece nu necesita conectarea la cabluri si alte accesorii. In plus fata de costul cablurilor, retelele prin cablu trebuie sa-si petreaca foarte mult pe forta de munca pentru a instala conexiunile pe toata cladirea. Chiar daca wireless poate costa un pic initial, este nevoie de mult mai putin pentru intretinerea sa, deoarece nu exista cabluri implicate.

4. Facilitatea VOIP:

 

Dispozitivul VOIP sau Voice Over Protocol este disponibil cu retele fara fir. Este un serviciu telefonic care utilizeaza internetul, care este foarte rezonabil in comparatie cu serviciul telefonic traditional. Puteti efectua apeluri VOIP in orice loc daca aveti o conexiune la internet. Efectuarea de apeluri internationale sunt, de asemenea, foarte ieftine cu VOIP.

5. Scalabilitate:

Extinderea unei retele cu cablu poate fi costisitoare si dificila prin adaugarea de cabluri noi si prin redirectionarea celor existente. Dar extinderea prin wireless este destul de usoara. Un nou utilizator poate fi adaugat prin emiterea unei parole si actualizarea acestuia pe server.

DEZAVANTAJELE RETELELOR WIRELESS:

1. Gama mai mica:

In mod normal, gama unei retele fara fir cu raza medie de actiune este de pana la aproximativ 100 de metri. Acest lucru poate fi potrivit pentru o casa sau un birou mic, dar insuficient pentru structurile mai mari. Pentru a mari intervalul, vor fi necesare puncte suplimentare de acces sau repetoare. Aceasta este o taxa suplimentara care mareste costul total.

2. Probleme de securitate:

Securitatea reprezinta o preocupare majora in orice forma de comunicare. Retelele wireless implica riscul de modificare si ascultare. Deci, ei folosesc anumite tehnici de criptare pentru securitate. Exista, de asemenea, mecanisme de autentificare pentru aceleasi. Dar s-a constatat ca unele dintre tehnicile de criptare pot fi usor compromise.

3. Fiabilitate:

Deoarece retelele wireless functioneaza cu comunicatii cu unde radio, semnalul este afectat de multa interferenta. Este, de asemenea, supus anumitor efecte de propagare. Miscarea utilizatorului creeaza, de asemenea, instabilitate in semnale. Aceste tulburari ale semnalului pot deveni dificil de manevrat pentru administratorul de retea.

4. Mai putina viteza:

Viteza maxima a retelei standard 802.11n este de 600Mbps. Aceasta este doar aproape jumatate din viteza unei retele cu fir. Acelasi lucru este valabil si pentru toate retelele fara fir. In comparatie cu cablurile, acestea sunt foarte lente. Viteza scade in continuare intr-o retea ocupata.

5. Control mai putin:

In timp ce retelele wireless ofera o mare flexibilitate in birourile unde puteti lucra de oriunde, devine dificila administrarea angajatilor. Este posibil ca ei sa lucreze in afara biroului in cazul in care semnalul este disponibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *