BNR reduce prognoza de Inflatie la 4% pentru 2024 si anticipeaza 3,4% pentru 2025

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat recent o revizuire in scadere a prognozei de inflatie pentru finalul anului 2024, ajustand-o de la 4,9% la 4,0%. Totodata, pentru sfarsitul anului 2025, institutia preconizeaza o inflatie de 3,4%. Aceasta actualizare a fost prezentata publicului vineri de catre guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.

O tendinta descendenta cu oscilatii prevazute

Conform analizei BNR, inflatia se va afla pe o traiectorie descendenta pe parcursul intregii perioade de proiectie, insa ritmul scaderii se va modera vizibil in a doua parte a intervalului. Aceasta inseamna ca, desi inflatia va continua sa scada, viteza cu care acest lucru se va intampla va incetini.

Isarescu a subliniat ca, in timp ce traiectoria generala ramane descendenta, evolutia inflatiei va fi influentata de mai multi factori, unii dintre acestia fiind efecte de baza legate de evolutiile economice trecute. De exemplu, majorarile de impozite indirecte programate pentru ianuarie 2024 vor avea un efect favorabil asupra ratei inflatiei in ianuarie 2025, in timp ce corectiile tarifelor la gaze naturale si preturi la produse alimentare de baza, precum legume, fructe si oua, vor afecta negativ inflatia in al doilea trimestru din 2025.

Factori de impact si perspective incerte

Un alt factor mentionat de guvernatorul BNR este majorarea accizei la carburanti programata pentru iulie 2024, care va influenta pozitiv rata inflatiei in aceeasi luna a anului 2025. Totusi, Isarescu a avertizat ca proiectiile actuale sunt realizate pe baza datelor disponibile la momentul prezent, subliniind ca evolutiile viitoare sunt strans legate de politicile fiscale care urmeaza sa fie implementate.

„Lucram cu datele pe care le avem disponibile, asa cum facem de fiecare data. Legat de perspectiva fiscala, ceea ce avem in momentul actual este clar, dar nu stim ce politici se vor aplica in viitor. Astfel, traiectoria inflatiei depinde de viitoarele politici fiscale”, a explicat guvernatorul.

Aceasta incertitudine subliniaza complexitatea prognozei economice, unde fiecare modificare a politicilor fiscale poate influenta semnificativ evolutia inflatiei.

Anticipatii pe termen scurt: Inflatia poate depasi 5%

In ceea ce priveste prognozele pe termen scurt, Isarescu a exprimat o asteptare pesimista pentru indicele preturilor de consum (IPC) din luna iulie 2024. „Ne asteptam, sau cel putin eu ma astept, ca saptamana viitoare, cand statistica va publica indicele IPC, inflatia din luna iulie sa fie din nou peste 5%,” a declarat el. Acest lucru arata ca, in pofida tendintei generale de scadere, inflatia ramane vulnerabila la fluctuatii pe termen scurt.

Totusi, guvernatorul a subliniat ca BNR nu intentioneaza sa modifice rata de politica monetara in functie de aceste oscilatii temporare, semnaland o abordare mai precauta si strategica a politicii monetare.

Revizuirea prognozei de inflatie de catre BNR reflecta o abordare calculata, in care reducerea graduala a inflatiei este urmarita cu atentie, avand in vedere complexitatea factorilor care pot influenta economia. Desi tendinta generala este descendenta, oscilatiile temporare si incertitudinile legate de politicile fiscale viitoare necesita o gestionare prudenta din partea BNR.

Aceasta ajustare in prognoza inflatiei poate avea implicatii semnificative atat pentru politicile economice ale tarii, cat si pentru comportamentul consumatorilor si al investitorilor, subliniind nevoia de stabilitate si predictibilitate in contextul economic actual.

Sursa foto: News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *