Conform Antena 3, discutiile privind legea bugetului de stat pentru 2025 au fost intense si s-au prelungit pana in zorii zilei de miercuri. Comisia de Buget-Finante a finalizat analiza proiectului de lege la ora 4:30 dimineata, dupa ore lungi de negocieri aprinse, acuzatii si dispute intre parlamentari.
In ciuda provocarilor economice si a presiunilor bugetare, ministrul Finantelor, Tánczos Barna, a declarat ca nu vede necesitatea introducerii unor noi taxe si impozite in acest an. Oficialul guvernamental a subliniat ca bugetul adoptat este unul echilibrat si bazat pe actualul sistem fiscal, fara a impune poveri fiscale suplimentare asupra cetatenilor sau companiilor.
Sedinta tensionata: cereri contestate si alocari bugetare controversate
Desi bugetul pentru 2025 a fost construit pe un echilibru fragil, mai multe institutii au incercat sa obtina suplimentari financiare. O situatie care a starnit controverse majore a fost cererea venita din partea Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), care a solicitat suma de 700.000 de lei pentru decontarea medicamentelor angajatilor si fostilor judecatori pensionati.
Aceasta solicitare a fost vehement contestata de deputatul USR Claudiu Nasui, care a cerut explicatii in legatura cu acest capitol bugetar. Anul trecut, acest tip de alocare nu exista, iar cresterea brusca a cheltuielilor pentru asistenta sociala destinata unui numar restrans de persoane a generat nemultumiri in randul parlamentarilor. In urma dezbaterilor, cererea a fost respinsa de legislativ.
In paralel, in ciuda unor constrangeri financiare evidente, mai multe institutii au reusit sa obtina avize favorabile pentru suplimentari de fonduri. Cu toate acestea, problemele legate de bugetul pensiilor raman nerezolvate, existand ingrijorari majore privind sustenabilitatea acestuia in contextul actual.
Ce urmeaza? Procesul de adoptare a bugetului de stat 2025
Dupa ce a trecut de comisiile parlamentare de specialitate, proiectul bugetului de stat pentru 2025 va intra miercuri in dezbaterea plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului. Potrivit programului stabilit de conducerea Parlamentului:
Pana la ora 13:00, Comisiile pentru Buget, Finante si Banci trebuie sa depuna rapoartele finale privind proiectul bugetului de stat si cel al bugetului asigurarilor sociale.
Ulterior, Birourile permanente reunite, impreuna cu liderii grupurilor parlamentare, vor stabili timpii de dezbatere in plen.
In jurul orei 14:00, va incepe sedinta plenului reunit pentru dezbaterea si votarea bugetului.
Aceasta etapa este una esentiala, deoarece adoptarea finala a bugetului va impacta atat economia nationala, cat si politicile sociale din anul in curs.
Cum s-a ajuns aici? Parcursul bugetului pana acum
Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru 2025 in data de 1 februarie, dupa ce a analizat resursele disponibile si prioritatile economice. In ziua urmatoare, documentul a fost transmis Parlamentului, unde a intrat in dezbatere in comisiile de specialitate.
Dezbaterile din Comisiile pentru Buget-Finante au inceput marti dimineata si s-au prelungit pana la ore tarzii in noapte. In prezenta ordonatorilor principali de credite, parlamentarii au analizat fiecare articol al legii si au emis avize favorabile pentru cea mai mare parte a proiectului.
Printre punctele sensibile discutate s-au numarat:
- Bugetul pensiilor si al asigurarilor sociale, o tema deosebit de importanta in contextul imbatranirii populatiei.
- Fondurile destinate investitiilor in infrastructura, un domeniu esential pentru dezvoltarea economica.
- Alocarile pentru sanatate si educatie, sectoare care au nevoie urgenta de reforme si finantare adecvata.
Ministrul Finantelor: „Nu cred ca este nevoie de noi taxe si impozite”
In contextul dezbaterilor aprinse, ministrul Finantelor, Tánczos Barna, a incercat sa linisteasca temerile legate de o posibila crestere a poverii fiscale.
„Bugetul este suficient de solid pe actualul sistem fiscal si nu cred ca este nevoie de alte taxe sau impozite in acest an”, a declarat ministrul.
Aceasta declaratie vine pe fondul ingrijorarilor exprimate de mediul de afaceri si de cetateni, care se tem de eventuale cresteri de taxe pentru acoperirea deficitului bugetar. Totusi, expertii economici atrag atentia ca sustenabilitatea bugetului va depinde de gradul de colectare a taxelor existente si de eficienta masurilor de reducere a evaziunii fiscale.
Un buget tensionat, dar fara noi taxe pentru moment
Adoptarea bugetului pentru 2025 este un proces complex, marcat de negocieri dure si decizii cu impact major asupra economiei. In timp ce ministrul Finantelor exclude noi taxe, situatia economica ramane incerta, iar provocarile legate de pensii, sanatate si investitii nu au fost inca pe deplin solutionate.
Ramane de vazut cum vor decurge dezbaterile in plen si daca vor exista ajustari de ultim moment inainte de adoptarea finala a bugetului. Cert este ca fiecare decizie luata in aceste zile va avea consecinte directe asupra nivelului de trai al romanilor in anul 2025.