La nivelul globului exista mai mult de 1 miliard de oameni care au primit diagnosticul unor afectiuni neurologice sau tulburari degenerative. Acestea pot avea un impact asupra sistemului nervos. Afectiunile si tulburarile neurologice sunt diferentiate in cele de natura primara si de natura secundara.
Cele de natura primara sunt afectiunile care se dezvolta prin prisma unor conditii specifice, in vreme ce afectiunile neurologice de natura secundara sunt consecinta altor afectiuni medicale, precum cele vasculare, infectioase, inflamatorii, autoimune sau metabolice. Stabilirea unui diagnostic pentru afectiunile neurodegenerative se face in urma unei consultatii intr-un centru medical specializat in neurologie Bucuresti.
Etape in consultatia neurologica
Inca de la primele simptome care indica un risc cat de mic cu privire la o eventuala tulburare neurologica apar ingrijorarile. Chiar daca poate sa apara teama de a merge la un medic specializat, trebuie amintit faptul ca o consultatie neurologica nu este deloc dureroasa. Desi teama unui diagnostic este fireasca, trebuie ca inca de la primele simptome sa te adresezi specialistilor in neurologie. Exista o serie de etape care sunt urmate pe parcursul consultatiei neurologice.
Prima etapa este discutia medic-pacient, discutie la care in anumite cazuri pot lua parte si membrii sau apartinatori ai familiei pacientului. Aceasta etapa vizeaza obtinerea primelor informatii despre simptomele resimtite de catre pacient sau observate de cei din jurul sau.
Etapa a doua presupune testarea neurologica. In cea de-a doua etapa sunt examinate diferite aspecte ale sistemului nervos. Se vor examina prin proceduri specifice reflexele, memoria pacientului, forta musculara sau reactiile naturale ale organismului la diversi stimuli externi.
In urma acestor examinari, medicul neurolog va putea decide daca sunt necesare si alte evaluari suplimentare. Investigatiile suplimentare presupun efectuarea unor examinari precum IRM-ul cerebral sau IRM-ul la coloana vertebrala, EMG-ul, analizele de sange sau consultatii in alte ramuri medicale.
Rolul investigatiilor suplimentare intr-un centru de neurologie Bucuresti este acela de a asigura raspunsuri detaliate despre diverse simptome resimtite de catre pacient. La finalul consultatiei neurologice, medicul stabileste daca este nevoie doar de monitorizarea pacientului sau de urmarea unui plan de tratament.
Afectiuni neurologice cu cea mai mare incidenta
Conform specialistilor in neurologie, afectiunile si tulburarile degenerative care se pot diagnostica pe baza consultatiei neurologice cuprind mai mult de 600 de afectiuni. Anumite afectiuni neurologice sunt intalnite mult mai frecvent, ceea ce inseamna ca un procent ridicat din cazurile diagnosticate pot avea o incidenta mult mai mare in randul pacientilor.
Printre cele mai des intalnite afectiuni sau tulburari degenerative sunt boala Alzheimer, boala Parkinson, scleroza multipla, accidentul vascular cerebral (AVC-ul), migrenele sau epilepsia. Datorita faptului ca nu exista un tratament care sa duca la vindecarea acestor afectiuni, este foarte important ca la primele simptome care pot fi asociate cu afectiunile degenerative, pacientii sa apeleze la un medic neurolog.
Un specialist in neurologie Bucuresti poate efectua o consultatie preventiva sau o diagnosticare timpurie, oferind astfel tratamente care sa permita incetinirea avansarii bolii. In acest mod impactul afectiunilor neurologice asupra vietii pacientului este mult diminuat si pacientul poate avea o viata cat mai apropiata de cea normala.