Ce este si ce beneficii ne ofera colagenul

Pe masura ce imbatranim, pielea, oasele si articulatiile noastre au nevoie de toata atentia noastra. De-a lungul anilor, componenta lor esentiala – colagenul – este produsa din ce in ce mai putin de organism. Prin urmare, este important sa sprijinim in continuare existenta colagenului. Si chiar daca esti mai tanar, nu ar trebui sa neglijezi colagenul: cu cat iti aprovizionezi corpul mai devreme cu el, cu atat mai bine.

Cu ceea ce mancam, precum si modul in care (si cat de mult) facem exercitii, influentam o mare parte a aspectului nostru fizic. Pentru ca pielea ta sa arate tanara si sanatoasa pe termen lung, afla ce este colagenul si ce beneficii aduce organismului.

Definitia colagenului

Colagenul este cea mai abundenta proteina structurala din corpul uman. Este prezent in toate structurile corpului: piele, dinti, vase de sange, cartilaje, tendoane, ligamente si tesuturi conjunctive. Asigura coeziunea, elasticitatea si regenerarea tuturor acestor tesuturi.

Din ce este format colagenul?

Colagenul este format din lanturi lungi de proteine, care sunt ele insele formate din diversi aminoacizi. Principalele componente ale colagenului sunt aminoacizii glicina, prolina si hidroxiprolina.Dar cum produce corpul colagen? In functie de tipul si functia sa, colagenul este produs de diferite celule:

-Fibroblastele (celulele tesutului conjunctiv) si osteoblastele (celulele tesutului osos) produc in principal colagen de tip I si III.

-Condrocitele (celulele tesutului cartilajului) produc in principal colagen de tip II.

In timpul sintezei de colagen de catre diferite celule, mai mult de 1000 de aminoacizi sunt legati impreuna pentru a forma un lant polipeptidic lung, numit si procolagen. Cand trei dintre aceste lanturi de aminoacizi se infasoara unul in jurul celuilalt, se formeaza o tripla helix ce se numeste o unitate de tropocolagen.

Daca mai multe unitati de tropocolagen sunt situate aproape una de alta, se formeaza fibrile subtiri de colagen. Fibrele de colagen mai groase se formeaza prin agregarea fibrilelor.In piele si in alte tesuturi, fibrele se leaga apoi impreuna pentru a forma o structura de colagen, care confera pielii fermitatea. Cu cat pielea ta are mai multe fibre de colagen, cu atat este mai ferma.

Care sunt diferitele tipuri de colagen?

Exista un total de 28 de tipuri de colagen, care difera prin compozitie, structura si functie. Printre cele mai importante sunt tipurile I (piele, tendoane, ligamente, oase, dinti, cartilaj fibros), II (discuri intervertebrale, tesut cartilaj, corpul vitros al ochiului)si III (piele, tendoane, oase, cartilaj, vase de sange, muschi scheletici).

Cum functioneaza colagenul?

Deoarece colagenul este o proteina fibroasa care se gaseste aproape peste tot in corp, efectele sale se extind de la piele la articulatii, oase si muschi. Colagenul ajuta la combaterea ridurilor, protejeaza articulatiile si are numeroase beneficii pentru dezvoltarea muschilor.

Crema cu colagen, bautura cu colagen sau suplimente?

Colagenul din creme si seruri este cunoscut a fi folosit ca agent anti-imbatranire. Colagenul este disponibil si sub forma de fiole de baut, pulbere, capsule sau tablete. Avantajul colagenului de baut in comparatie cu o crema este ca se absoarbe mai bine si ajunge astfel in straturile mai profunde ale epidermei. Moleculele de colagen gasite in produse cosmetice si creme sunt prea mari pentru a patrunde in straturile mai profunde ale pielii. Prin urmare, cremele au in principal un efect de hidratare si netezire pe suprafata exterioara a pielii.

De asemenea, efectele pozitive ale cremelor sunt limitate in timp, ceea ce inseamna ca acestea trebuie aplicate de mai multe ori pe zi pentru un efect de lunga durata. Daca vrei sa beneficiezi de efectul colagenului asupra pielii pe termen lung, suplimentele de colagen sunt o alegere buna. Peptidele bioactive de colagen pe care le contin stimuleaza productia de colagen in straturile mai profunde ale pielii. Astfel de suplimente poti gasi la Plantum.ro. Diversitatea este una extraordinara, astfel incat sa poti sa iti alegi ceea ce iti doresti.

Suplimentele de colagen ajuta la combaterea ridurilor?

In timpul procesului natural de imbatranire, celulele pielii noastre produc din ce in ce mai putine fibre de colagen, iar structura de colagen devine mai instabila. In exterior, acest lucru are ca rezultat pielea lasata si ridata. Diverse studii clinice au investigat efectul hidrolizatului de colagen sau al peptidelor de colagen asupra aspectului pielii. Conform rezultatelor acestor studii, administrarea de peptide de colagen imbunatateste hidratarea si elasticitatea pielii si ajuta la reducerea ridurilor faciale. Un alt studiu a aratat ca administrarea zilnica a unui supliment de colagen imbunatateste elasticitatea pielii.

Colagenul actioneaza si impotriva celulitei?

Celulita este o modificare interna a tesutului adipos de sub piele. Hipodermul este stratul inferior al pielii si exista celule care stocheaza grasimea. Daca devin supraincarcate cu grasime, aceste celule se extind si creeaza acel aspect de „coaja de portocala”. Contrar credintei populare, supraponderabilitatea nu provoaca celulita, deoarece chiar si femeile foarte slabe o pot face.

Potrivit unui studiu, colagenul poate ajuta la reducerea celulitei din pielea coapselor. O doza zilnica de doar 2,5 grame de peptida de colagen a dus la o scadere a celulitei la femeile cu greutate normala si supraponderale dupa 6 luni.

Cum va sustine colagenul articulatiilor?

Articulatiile se pot rani, ligamentele se pot rupe si oasele se pot rupe. Pentru a preveni acest lucru, corpul nostru produce colagen, care mentine articulatiile si oasele stabile si flexibile. Daca faceti mult sport, suferiti frecvent de dureri articulare sau suferiti de osteoartrita (uzura articulatiilor) sau artrita reumatoida (boala inflamatorie a articulatiilor), poate fi indicat sa luati suplimente de colagen de la Plantum.ro. O doza zilnica de 40 de miligrame de colagen de tip II este suficienta pentru a obtine beneficii.

Care sunt beneficiile colagenului in construirea muschilor?

Suplimentele pe baza de hidrolizat de colagen sunt, de asemenea, foarte populare in randul sportivilor, deoarece au un continut ridicat de proteine. Un studiu realizat pe varstnici cu atrofie musculara a aratat ca aportul de hidrolizat de colagen in combinatie cu antrenamentul cu greutati promoveaza dezvoltarea musculara.

Cum sa-ti sustii pielea si articulatiile in fiecare zi?

-Consuma zilnic suficient colagen, prin alimente bogate in colagen si prin suplimente de colagen de la Plantum.ro.

-Ia suficienta vitamina C care stimuleaza productia de colagen de catre piele.

-Bea multa apa si hidrateaza-ti pielea din exterior (cu aloe vera de exemplu).

-Evita alimentele bogate in zahar, deoarece excesul de zahar accelereaza imbatranirea pielii si formarea ridurilor.

-Evita fumatul si expunerea indelungata la soare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *