Agentia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis luni dimineata o serie de avertizari cod galben ce aduc o noua perioada de vreme severa in Romania. In intervalul 11-13 noiembrie, tara noastra va fi sub impactul unor fenomene meteo ce includ ninsori abundente, viscol, ploi torentiale si rafale de vant, afectand in special zonele de munte, dar si litoralul si sudul tarii. Meteorologii avertizeaza asupra riscului de strat de zapada semnificativ, in unele regiuni depunandu-se chiar si 20 cm de zapada.
Avertizarile meteo pentru litoral: Vant puternic si posibile furtuni
Prima avertizare emisa vizeaza litoralul judetelor Constanta si Tulcea, unde rafalele de vant vor atinge viteze de 50-60 km/h. Avertizarea este in vigoare de luni, 11 noiembrie, ora 10:00, pana in seara aceleasi zile, ora 20:00. Vantul va avea intensificari local si temporar, crescand riscul de furtuni pe mare si valuri puternice, ce pot afecta inclusiv traficul maritim.
Autoritatile sfatuiesc locuitorii din aceste zone sa isi asigure obiectele din curti si sa fie prudenti in deplasarile pe litoral, mai ales ca intensitatea vantului poate determina reducerea vizibilitatii si cresterea valurilor. De asemenea, turistii si pescarii sunt sfatuiti sa fie prudenti si sa evite deplasarile cu ambarcatiunile mici.
Cod galben de ninsori in Carpati – Stratul de zapada va depasi 20 cm
O a doua avertizare cod galben de ninsori este emisa pentru Carpatii Meridionali, unde stratul de zapada va creste considerabil, iar vremea va deveni periculoasa pentru activitatile montane. Acest cod galben este valabil incepand de luni, 11 noiembrie, ora 10:00, si va dura pana miercuri, 12 noiembrie, ora 20:00. In acest interval, in zona montana, mai ales la altitudini ridicate, zapada va fi consistenta si va ingreuna circulatia pe drumurile de acces catre statiuni.
Turistii sunt sfatuiti sa evite traseele montane neamenajate, deoarece vizibilitatea redusa si viscolul cresc riscul de accidentare. Salvamontistii recomanda echipament adecvat si verificarea conditiilor de drum inainte de a porni in drumetii. De asemenea, drumarii si autoritatile locale sunt pregatite sa intervina cu utilaje de deszapezire, insa, avand in vedere acumularea rapida a stratului de zapada, deplasarile pot fi ingreunate.
Informare meteorologica extinsa: Precipitatii si vant in aproape toata tara
Pe langa avertizarile cod galben, ANM a emis si o informare meteorologica generala pentru intreg teritoriul national, valabila de luni, 11 noiembrie, ora 10:00, pana miercuri, 13 noiembrie, ora 10:00. Aceasta vizeaza precipitatiile moderate cantitativ si intensificarile temporare ale vantului in mai multe regiuni ale tarii.
Luni, ploile vor afecta mai ales sud-vestul si sudul tarii, urmand ca marti, frontul atmosferic sa se extinda si spre centru si est. Precipitatiile vor fi sub forma de ploaie in cea mai mare parte, insa in zonele montane, se vor transforma in lapovita si ninsoare. Se estimeaza ca in Carpatii Meridionali si Orientali stratul de zapada va creste, iar in Oltenia si Muntenia, izolat, se vor inregistra cantitati de precipitatii ce pot depasi 25 de litri pe metru patrat.
In Dobrogea si estul Munteniei, vantul va avea intensificari, cu rafale de 40-50 km/h, crescand disconfortul termic si dificultatile de transport. In aceasta perioada, ANM recomanda evitarea deplasarilor pe distante lungi, pregatirea locuintelor pentru a face fata intemperiilor si prudenta sporita in cazul soferilor din zonele afectate.
Precipitatii mixte si conditii de lapovita in sud si est
Prognoza indica si precipitatii mixte – lapovita si ninsoare – pe arii restranse din sudul si estul Romaniei, in special in cursul zilei de marti. In Bucuresti si in imprejurimi, sunt posibile ploi care, odata cu scaderea temperaturilor nocturne, sa duca la formarea de polei pe carosabil, ceea ce va face circulatia rutiera dificila.
Autoritatile din Capitala sunt pregatite cu echipamente de deszapezire si material antiderapant, iar locuitorii sunt sfatuiti sa circule prudent si sa ia in calcul intarzieri in trafic. Pentru cei care se deplaseaza spre zonele montane sau pe drumurile judetene, este esential sa fie echipati cu anvelope de iarna si lanturi antiderapante.
Fenomene extreme in Oltenia si Muntenia: Cantitati mari de precipitatii
Regiunile Oltenia si Muntenia vor fi afectate de ploi intense, iar in unele locuri cantitatile de apa pot atinge 25 de litri pe metru patrat. Precipitatiile abundente ar putea duce la acumularea rapida de apa in zonele joase, creand un risc ridicat de inundatii locale si blocaje de circulatie pe drumurile afectate. Sistemele de canalizare ar putea intampina dificultati in preluarea volumului mare de apa, iar locuitorii din aceste zone sunt sfatuiti sa ia masuri preventive pentru a evita pagubele materiale.
In astfel de conditii, administratiile locale au fost instruite sa monitorizeze indeaproape situatia si sa intervina prompt in caz de necesitate, pentru a asigura siguranta cetatenilor si a proprietatilor acestora.
Recomandari pentru populatie: Cum sa te pregatesti pentru codul galben de vreme severa
Pentru a minimiza riscurile in aceasta perioada cu vreme extrema, ANM si autoritatile locale au emis o serie de recomandari catre populatie:
Echipeaza-te adecvat – Daca locuiesti in zonele montane sau ai planuri de calatorie in zonele afectate de ninsoare, asigura-te ca ai echipament adecvat de iarna, lanturi antiderapante pentru masina si provizii de apa si alimente.
Informeaza-te inainte de a pleca la drum – Consulta prognoza meteo si starea drumurilor, mai ales daca te deplasezi pe distante lungi sau in zonele aflate sub avertizare. Este posibil sa apara intarzieri in trafic sau drumuri inchise temporar din cauza stratului de zapada sau a alunecarilor de teren.
Pregateste locuinta pentru vant puternic si precipitatii – In special cei din zona litoralului si din judetele vizate de vant intens, sunt sfatuiti sa isi asigure obiectele din curti si sa verifice acoperisurile si ferestrele pentru a evita deteriorarile cauzate de rafale.
Evita deplasarile neesentiale in conditii de viscol si ninsoare intensa – In Carpati si pe traseele montane, vizibilitatea redusa si zapada consistenta pot creste riscul de accidentare. Evita drumetiile in zonele izolate sau neamenajate si, daca esti turist, alege trasee bine semnalizate si echipeaza-te corespunzator.
Impactul codurilor galbene asupra drumurilor si transportului public
Fenomenele meteorologice prognozate pot duce la blocaje in trafic si intarzieri pentru transportul public, in special in regiunile afectate de ninsoare si viscol. Drumarii vor interveni pentru deszapezire, insa capacitatea de actiune poate fi limitata in conditii de vant puternic si ninsoare continua. Soferii sunt sfatuiti sa circule cu prudenta, sa adapteze viteza la conditiile de drum si sa isi echipeze corespunzator autovehiculele.
Aceste coduri galbene de vreme severa vin ca un semnal de avertizare din partea ANM, indicand o schimbare semnificativa in conditiile meteo din Romania. Pe masura ce sezonul rece isi intra in drepturi, populatia este indemnata sa fie vigilenta si sa se pregateasca pentru a face fata situatiilor extreme, minimizand riscurile si asigurand siguranta personala si a celor din jur.