Comisia Europeana a cerut miercuri guvernelor celor 17 state membre ale Uniunii Europene, care nu au trimis inca versiunea finala a planurilor lor energetice si climatice, sa faca acest lucru cat mai curand posibil. Aceste planuri reprezinta un „pas esential” in atingerea obiectivului UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2030, relateaza agentia EFE.
Situatia actuala: Doar 10 state membre si-au indeplinit obligatiile
Din totalul de 27 de state membre ale Uniunii Europene, doar 10 si-au trimis deja Comisiei Europene planurile actualizate. Aceste tari includ Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Olanda si Suedia. Restul de 17 state sunt indemnate sa finalizeze si sa trimita planurile lor fara intarziere, astfel incat sa se poata realiza o analiza cuprinzatoare la nivel european.
„Este esential ca toate statele membre sa isi trimita planurile cat mai curand posibil”, a subliniat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, in raportul privind starea energiei. Comisia considera ca aceste documente sunt vitale pentru a aborda obstacolele existente, pentru a discuta cele mai bune practici si pentru a imbunatati coordonarea regionala in vederea unei implementari rapide si robuste a obiectivelor climatice stabilite pentru 2030.
Bruxelles-ul cere mai multa ambitie in atingerea obiectivelor climatice
Bruxelles-ul a avertizat statele membre ca este necesar sa isi intensifice eforturile pentru a atinge un nivel suficient de ambitie si pentru a se asigura ca UE ramane pe drumul cel bun in privinta atingerii obiectivelor climatice. Potrivit raportului prezentat de comisarul Kadri Simson, analiza planurilor primite arata o sporire a ambitiilor, dar acestea sunt inca „insuficiente pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu cel putin 55% pana in 2030”, comparativ cu nivelul din 1990.
Progresele si lacunele identificate de Comisia Europeana
Analiza realizata de Comisia Europeana releva faptul ca, in conformitate cu planurile primite pana in prezent, reducerea emisiilor de CO2 ar putea ajunge doar la 51% pana la sfarsitul deceniului, cu patru puncte procentuale mai putin decat obiectivul minim stabilit. Acest deficit evidentiaza necesitatea unei actiuni rapide si concertate din partea tuturor statelor membre pentru a inchide aceasta diferenta.
Raportul mai atrage atentia asupra faptului ca doar cateva state membre au inclus masuri detaliate privind adaptarea la schimbarile climatice in planurile lor actualizate, mai ales in contextul rezilientei sistemelor lor energetice. Aceasta omisiune poate slabi eforturile UE de a combate schimbarile climatice si de a asigura sustenabilitatea energetica.
Presiuni internationale pentru actiuni mai ferme
Organizatia Natiunilor Unite (ONU), care va organiza conferinta COP29 privind clima in Azerbaidjan, in noiembrie, a subliniat in repetate randuri importanta imbunatatirii planurilor nationale de combatere a schimbarilor climatice. ONU avertizeaza ca, daca actualele politici nu sunt consolidate, obiectivul de a limita cresterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale pana la sfarsitul secolului nu va putea fi atins, potrivit agentiei EFE.
Apel la actiune si colaborare
In acest context, Comisia Europeana indeamna toate statele membre sa actioneze rapid si sa isi trimita planurile climatice actualizate pentru a permite o evaluare rapida si eficienta la nivelul Uniunii Europene. Comisia subliniaza ca acest efort comun este esential pentru atingerea obiectivelor climatice ambitioase stabilite pentru 2030 si pentru mentinerea credibilitatii Uniunii in fata comunitatii internationale.
UE si-a asumat un rol de lider in combaterea schimbarilor climatice, dar pentru a-si mentine aceasta pozitie, toate statele membre trebuie sa contribuie cu planuri ambitioase si implementabile. Doar printr-o colaborare stransa si coordonata, blocul comunitar poate spera sa isi atinga tintele climatice si sa contribuie la efortul global de a limita impactul schimbarilor climatice.