Ceasul desteptator este foarte des folosit, chiar daca in ultima vreme cei mai multi dintre noi folosim alarma de la telefon pentru a ne trezi la timp. Putini stiu totusi cum a aparut ceasul desteptator.
Statistica ne arata ca Platon ar fi avut un ceas mare cu apa, foarte popular in Grecia Antica. Acesta era setat sa sune o data seara si o data dimineata devreme. Ceasul desteptator nu putea fi schimbat fara sa fie modificata toata structura ceasului cu apa.
Cu timpul s-au facut ceva modificari pentru a indica o anumita ora, declansand o alarma. Acesta a fost momentul in care pentru prima data in istorie, se putea controla pe deplin ora.
Ceasul desteptator modern este net diferit fata de ceasurile antice insa functioneaza pe acelasi principiu. Daca vrem sa sune alarma dimineata sa ne trezim putem folosi ori un radio cu ceas ori un ceas desteptator.
Ceasul digital modern functioneaza pe baza de baterii, datorita ceasurilor Platon. Acestea erau ceasuri cu infasurare pe arc, cu numere care se intorceau pe masura ce timpul trecea. In anul 1956, a aparut in America un ceas desteptator digital cu o maneta de clopot. Acesta a avut un design schimbat cand a fost brevetat in 1970, semanand mai mult cu ceasul de alarma radio digital de astazi.
Istoria ceasurilor digitale este plina de controverse. Acestea au evoluat foarte mult de-a lungul timpului iar punctul culminant a fost atins cand a fost creat afisajul cu cristale lichide in anii 1960. Primul ceas ce a folosit aceasta tehnologie a fost brevetat 10 ani mai tarziu.
Datorita tehnologiei informatice au aparut cu timpul diferite tipuri de ceasuri digitale care functioneaza pe baza unui sistem foarte bine pus la punct de logica si decodare. Diferentele dintre ceasurile de alarma digitale de 12 si 24 de ore au putut fi exploatate pentru a trezi oamenii dis de dimineata. Chiar daca astazi ceasurile digitale online se afla peste tot la laptop, telefon, calculator, tableta totusi sunt unii care inca mai folosesc ceasul desteptator traditional digital cu radio.
Ceasurile desteptatoare digitale folosesc o baza de timp si un contor electronic care numara secundele, iar ora este afișată pe ceasul LCD sau LED. La declansarea mecanismului de alarma se utilizeaza o inregistrare a sunetului de alarma, dar multe ceasuri digitale folosesc un mecanism de alarma radio digitala, astfel ca impiedica trezirea cu muzica.
Pentru multi oameni, scopul principal este sa se asigure ca se trezesc atunci cand este nevoie, fie ca o fac pe muzica sau nu. Cei care au preferinte pot sa aleaga trezirea cu un smartphone unde isi pot seta chiar si melodia preferata.
Prin urmare, dezvoltarea ceasului desteptator digital a urmat drum lung dupa aparitia celor analogice. Odata cu modernizarea industriei ceasurilor s-a ajuns la o tehnologie ultra moderna care ajuta lumea sa se trezeasca la timp. Timpul reprezinta cea mai importanta resursa a umanitatii de aceea trebuie folosit in mod cat mai util.