Specialistii sunt de parere ca o plimbare usoara de cinci minute la fiecare jumatate de ora in care am stat asezati este o metoda extrem de eficienta pentru a reduce efectele nocive ale sedentarismului de birou.
De-a lungul timpul s-au facut numeroase studii pentru a urmari starea de bine a oamenilor care obisnuiesc sa stea pe scaun timp de opt ore. Cei care au facut cate o pauza scurta la fiecare jumatate de ora s-au simtit mult mai bine, pentru ca nu au amortit si nu au acuzat dureri de nici un fel.
Mersul pe jos este o alta metoda care poate compensa efectele daunatoare pentru sanatate ale statului asezat. De asemenea, s-au masurat modificarile nivelului de zahar din sange si ale tensiunii arteriale, care pot duce la aparitia bolilor de inima.
O plimbare usoara de 5 minute la fiecare jumatate de ora a redus semnificativ nivelul de zahar din sange si au diminuat cu aproape 60% cresterea brusca a glicemiei dupa ce mancam. Aceasta strategie a scazut si tensiunea arteriala. Este dovedit faptul ca plimbarile frecvente au imbunatatit in mod evident starea de bine.
Chiar si o plimbare usoara de doar un minut la fiecare ora a redus tensiunea arteriala cu cinci puncte, ceea ce inseamna ca nu este deloc de neglijat.
Pe langa beneficiile pentru sanatatea fizică, pauzele de mers pe jos au imbunatatit si sanatatea mentala. 5 minute de mers pe jos ajuta oamenii sa capete o dispozitie mai buna si le-a redus semnificativ starea de oboseala.
Statul asezat o zi intreaga cu exercitii doar la final sau început de zi nu face nici o schimbare. Statul pe scaun pentru ore in sir dezvolta boli cronice, inclusiv diabet, boli de inima, dementa si mai multe tipuri de cancer la rate mult mai mari decat in cazul persoanelor care fac miscare pe parcursul zilei.
Un stil de viata sedentar expune oamenii la un risc mult mai mare de moarte timpurie. Totusi, simpla practicare zilnica a exercitiilor fizice poate sa stopeze efectele nocive ale sezutului asupra sanatatii.
In ziua de astazi, numarul orelor in care oamenii stau asezati pe scaun a crescut tot mai mult, deoarece foarte multe persoane presteaza munca de birou. Din acest punct de vedere, oamenii sunt mai putin inclinati sa realizeze exercitii fizice in timpul liber, deoarece sunt deja obositi de la lucru si nu mai au timp de miscare. Acest lucru le inrautateste starea de sanatate iar efectele nocive se vad tot mai mult in timp.
Este nevoie de diverse strategii pentru a combate aceasta problema de sanatate publica – sedentarismul. Cercetatorii indeamna persoanele in cauza sa faca pauze cat mai dese in care sa-si miste picioarele si mainile pentru a impiedica aparitia altor afectiuni care le pot pune sanatatea in pericol. Aceste pauze sunt bsolut necesare si pentru relaxarea ochilor care stau mereu focusati in laptop sau diverse acte, ceea ce poate duce la deteriorarea vederii.