Programele asistate de computer nu mai sunt de ani buni ceva neobisnuit in majoritatea domeniilor de activitate. Dimpotriva, in ultimele decenii cele mai multe dintre domeniile de activitate apeleaza la programele asistate de computer. In aceasta tendinta se regasesc fara doar si poate inclusiv domenii de activitate precum constructiile, arhitectura si infrastructura.
In aceste domenii de activitate folosirea de programe asistate de computer inseamna un randament superior si o precizie mult mai mare pentru cele mai multe dintre fazele de elaborare a proiectelor. Mai mult, vorbim inclusiv despre automatizarea semnificativa a proceselor care au drept caracteristica repetitivitatea.
Paleta de programe asistate de computer destinate pentru proiectare este foarte numeroasa si foarte diversificata. Printre acestea regasim aplicatiile de tip Building Information Modeling (BIM), aceste aplicatii software putand aduce o precizie foarte mare pentru fazele de documentare, proiectare si realizare a desenelor 3D pentru domenii precum arhitectura si constructii.
Una dintre aceste aplicatii de tip BIM este Revit 2022 de la Autodesk, aceasta fiind cea din urma versiune de tip BIM lansata pe piata de cei de la Autodesk. Aceasta noua versiune inseamna o multime de noi functionalitati care au drept scop cresterea randamentului in derularea oricarui proiect de arhitectura si de constructii. Prin urmare vorbim despre o productivitate mult imbunatatita atunci cand avem in vedere documentarea, proiectarea si elaborarea desenelor tridimensionale pentru fiecare proiect in parte.
Faza de proiectare beneficiaza de aplicatiile Route Analysis si Generative Design din cadrul Revit 2022. Cele doua aplicatii faciliteaza progresul in faza de proiectare si contribuie la o eficienta mult imbunatatita pentru faza de documentare a proiectelor. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste aplicatii permit realizarea de analize referitoare la modul de circulatie pe verticala in spatiile aflate in faza de proiectare si de analize privind siguranta la incendiu.
Revit 2022 aduce o alta imbunatatire prin faptul ca ofera acces la interoperabilitatea cu alte programe asistate de computer. Acest lucru inseamna un transfer de date in format digital mult mai rapid si in deplina siguranta intre diferite programe de tip software. La baza acestei interoperabilitati regasim modulele Dynamo si Revit API, acestea fiind module care asigura utilizatorilor posibilitatea de a crea extensii personalizate din categoria Add-on astfel incat fiecare proiect in parte sa poata avea acces la diferite functionalitati specifice.
Tot in cadrul Revit 2022 regasim functia IfcExporter care poate fi utilizata eficient pentru a exporta modele arhitecturale si structurale in format IFC4 pentru ca aceste modele sa detina inclusiv date de tip spatial sub forma coordonatelor geografice, atribute spatiale in formatul EPSG.
Toate aceste functionalitati propuse de versiunea Revit 2022 inseamna un randament mult superior pentru arhitecti si proiectanti. Pentru a avea acces la aceste functionalitati, nu iti ramane decat sa achizitionezi licenta pentru aceasta aplicatie software de la Autodesk. In acest sens poti sa apelezi la CADexpert NET, aceasta firma oferind licente pentru o vasta categorie de aplicatii software de tip BIM si de tip AutoCAD, intre acestea regasindu-se inclusiv versiunea Revit 2022. Pentru mai multe detalii poti accesa www.cadexpert.eu.