Recuperarea medicala se bazeaza foarte mult pe procedurile din domeniul fizioterapiei si kinetoterapiei. In aceste domenii sunt folosite o paleta vasta de tehnici si metode folosite de kinetoterapeuti si medici specializati pentru a obtine rezultatele dorite de catre pacientii care se confrunta cu diferite probleme medicale sau cu diferite afectiuni la nivelul organismului fizic.
Cea mai avansata si moderna dintre tehnicile folosite in kinetoterapie si fizioterapie este terapia TECAR. Avand in vedere ca este o metoda nu foarte populara, in continuare sunt disponibile detalii si informatii care vizeaza aplicarea terapiei TECAR si beneficiile aduse de aceasta abordare.
Modalitatea in care functioneaza terapia TECAR
TECAR este prescurtarea de la „Transferul Electric Capacitiv si Rezistiv” si este o procedura care functioneaza prin activarea tesuturilor interne la nivelul organismului. Activarea este realizata prin intermediul a trei reactii – microcirculatie, vasodilatatie si cresterea temperaturii. Cu alte cuvinte, TECAR este o alta forma de diametrie care este combinata impreuna cu electroterapia.
In cadrul acestei terapii medicale specialistii urmeaza sa aplice o anumita cantitate de energie electromagnetica in zona tesuturilor biologice. Vorbim despre o frecventa electromagnetica utilizata la nivelul contactului cu tesutul biologic si care provine prin prisma spectrului de radiofrecventa. Spre deosebire de electroterapie, terapia TECAR nu genereaza contractie la nivelul musculaturii.
Campul electromagnetic obtinut se resimte sub forma de caldura la nivelul corpului. Consecinta este reprezentata de vasodilatatie si ca urmare a acestui proces vorbim despre o viteza mai mare in schimbul de substante care incurajeaza drenarea zonei afectate de o inflamatie.
In acest mod apare o crestere a fluxului de celule reparatorii la nivelul organismului. Tot in acest context al schimbului de substante se stimuleaza productia endorfinei, fapt care duce la dizolvarea durerii resimtite de catre pacient in conditiile unor afectiuni medicale.
Pentru a activa zona tratata, terapia TECAR actioneaza prin faptul ca sustine cresterea proceselor metabolice in zona celulelor si prin stimularea energiei obtinute la nivelul tesuturilor biologice. In acelasi timp sunt activate procesele naturale care au rolul de a repara celulele si de a activa procesele antiinflamatoare la nivelul organismului, inclusiv a proceselor naturale care favorizeaza vindecarea organismului. Tot aici vorbim despre imbunatatirea fluxului sanguin si diminuarea durerii prin faptul ca sunt eliberate mai multe endorfine.
Cand se recomanda terapia TECAR?
Daca vrei sa beneficiezi de toate aceste avantaje oferite prin aplicarea terapiei TECAR, este important sa stii care sunt situatiile sau afectiunile medicale in care este recomandat sa te adresezi unui centru medical unde poti urma aceasta procedura.
Printre afectiunile sau problemele in care terapia TECAR se poate dovedi foarte eficienta regasim leziunile musculo-scheletice precum entorse, tendinite sau bursita, boli dureroase cum sunt osteoartrita si artrita reumatoida, dureri de gat si dureri lombare cauzate prin iritarea nervilor, hernia de disc sau disfunctia de drenaj limfatic.
Beneficiile terapiei TECAR sunt vizibile si in reabilitarea fizica, in gestionarea durerii sau in kinetoterapie. In masura in care iti doresti sa urmezi procedurile specifice terapiei TECAR poti apela la Koly Medical. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.kolymedical.ro.