Istoria modei, privita ca fenomen socio-economic de catre antropologi, ascunde legaturi stranii, privite fie drept simple coincidente, fie drept o manifestare a „sincronicitatii”, teorie explicativa definita de Carl Jung drept o inlantuire semnificativa a unor fenomene fizice si psihice care nu au legatura cauzala.
Celebra Coco Chanel este si astazi la aproape patru decenii de la moartea sa (ianuarie 1971) un nume emblematic pentru lumea modei. Dupa o copilarie si o adolescenta petrecute in orfelinat, invata croitorie si broderie si devine protejata unui nobil, mostenitor de proprietati in industria textila. Cu ajutorul acestuia, la 25 ani, incepe sa creeze, din pasiune, palarii cu modele simple, revolutionare, care ajung rapid in atentia clientelor bogate.
Transforma pasiunea intr-o mica afacere, dornica s-a devina independenta, dar Primul Razboi Mondial ii blocheaza activitatea. Imediat, Coco Chanel sesizeaza faptul ca materialele de lux vor deveni prohibite si se reorienteaza spre crearea unor modele din materiale de tip jersey mult mai permisive ca pret. De retinut ca noile creatii eliminau purtarea corsetului si permiteau femeilor o miscare naturala si foarte multa feminitate si confort.
In 1921, isi completeaza afacerea cu lansarea unui parfum creat pe baza de esente sintetice, respectiv aldehide. Chimistul Ernest Beaux ii prezinta lui Coco Chanel esantioane de parfum numerotate simplu de la 1 la 5 si de la 20 la 24. Asa a aparut „Chanel nr. 5”, celebru pana in ziua de azi si ani la rand, cel mai bine vandut parfum din lume.
Inainte de izbucnirea celui de-al doilea Razboi Mondial, in 1939, Coco Chanel era deja celebra, lansase „mica rochie neagra” in anii `20 si o linie de bijuterii de lux. In acel moment, 4000 de angajati lucrau pentru Casa Chanel. Pe timpul razboiului, sunt sistate activitatile de croitorie, dar continua cele pentru producerea parfumurilor.
Pe intreaga durata a celui de-al doilea Razboi Mondial, Coco Chanel a fost iubita si protejata unui inalt ofiter nazist, Hans Gunther von Dincklage. Viata sa a decurs normal, locuind in continuare in apartamentul sau de la Hotel Ritz. Dupa incheierea conflagratiei, Coco Chanel a fost interogata in legatura cu relatia sa notorie cu ofiterul nazist, dar a scapat de acuzatia de colaborationism. Exista speculatii ca insusi premierul britanic, Winston Churchill, ar fi intervenit pentru scoaterea sa de sub acuzatiile grave de tradare de tara. Opinia publica nu a uitat si nu a iertat, ceea ce a obligat-o pe faimoasa creatoare sa traiasca in exil in Elvetia.
In 1953, la 70 ani, Chanel incearca o revenire in lumea modei. Era prea devreme. In ciuda creatiilor sale pline de rafinament si eleganta, opinia publica franceza o sanctioneaza din nou. Scena haute-couture nu ducea lipsa de noi vedete, iar afacerea Chanel era pe punctul de a da faliment.
Peste ocean, in 1961, tanara Jackie Kennedy intra in rolul de Prima Doamna a Americii. Admirata si criticata deopotriva pentru rafinamentul ei, Jackie a optat deschis pentru croieli aparent simple, dar intens stilizate de catre creatori europeni.
Aflata aproape in cadere libera, Casa Chanel si emblematica ei creatoare devin peste noapte preferatele Primei Doamne a Americii, cucerita de eleganta si stilul taioarelor Chanel si de accesoriile aferente. Posetele Chanel devin celebre dupa ce au fost purtate de Jackie Kennedy. Coco Chanel isi recapata faima.
Costumul taior purtat de Jackie Kennedy in noiembrie 1963, in momentul asasinarii la Dallas a presedintelui John Kennedy a devenit celebru si a ramas printre cele mai cunoscute creatii de moda ale secolului 20. Purta semnatura Coco Chanel.