Romanii se pregatesc sa intampine Boboteaza din acest an sub un cer senin si temperaturi care aduc mai mult cu o zi de primavara decat cu una de iarna. Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) anunta o incalzire semnificativa a vremii incepand de luni, 6 ianuarie, marcand o abatere semnificativa de la tiparele obisnuite ale sezonului rece.
Gerul Bobotezei – o traditie meteorologica sfidata de vremea calda din 2025
Boboteaza este, in mod traditional, asociata cu temperaturi extrem de scazute, cunoscute in popor drept „gerul Bobotezei”. Insa, anul acesta, vremea pare sa sfideze aceasta traditie. Desi noaptea trecuta a adus cele mai scazute temperaturi din aceasta iarna, valorile termice vor incepe sa creasca simtitor chiar de maine.
Specialistii ANM explica aceasta schimbare brusca printr-o masa de aer cald venita din vestul Europei, care a determinat o incalzire treptata in intreaga tara. Astfel, in loc de geruri aspre, romanii vor avea parte de temperaturi care vor ajunge, in unele regiuni, pana la 17 grade Celsius.
Cum va arata vremea in prima saptamana de dupa Boboteaza?
Luni, 6 ianuarie:
- Temperaturile maxime se vor situa intre 7 si 14 grade Celsius, valori mult peste media perioadei.
- Cerul va fi variabil, cu unele innorari si ploi slabe in Maramures, Transilvania si Moldova.
- In regiunile montane aflate la altitudini mari, precipitatiile vor fi sub forma mixta, combinand ploaia cu lapovita si ninsoarea.
- Vantul va sufla moderat, cu intensificari la munte, in special in Carpatii Orientali si Muntii Apuseni, unde rafalele vor atinge intre 60 si 80 km/h.
- Minimele nocturne vor varia intre -5 grade in estul Transilvaniei si 8–9 grade in Dealurile de Vest.
Marti, 7 ianuarie:
- Vremea va continua sa se incalzeasca, cu maxime intre 9 si 15 grade Celsius.
- Cerul va fi variabil, cu innorari spre seara in vest, nord, centru si sud-vest, unde sunt asteptate ploi slabe.
- In zonele montane inalte, precipitatiile vor alterna intre ploaie, lapovita si ninsoare.
- In regiunile joase, ceata va fi prezenta dimineata si pe timpul noptii.
Miercuri, 8 ianuarie:
- Temperaturile vor atinge valori neobisnuit de ridicate, cu maxime cuprinse intre 7 si 17 grade Celsius.
- Minimele vor varia intre -2 si 8 grade Celsius.
- Cerul va fi partial noros, iar ploile vor aparea izolat in nord-vest si centru.
- Vantul va avea intensitati de la slab la moderat, prezentand rafale mai puternice in zonele montane aflate la altitudini mari.
Vremea in Bucuresti – temperaturi blande si cer variabil
Capitala nu face exceptie de la incalzirea vremii. Bucurestenii se pot astepta la:
- Luni, 6 ianuarie: Maxime de 11 grade Celsius si minime de 0–2 grade, cu cer variabil si vant slab pana la moderat.
- Miercuri, 8 ianuarie: Temperaturile vor creste si mai mult, atingand 14 grade Celsius in timpul zilei si 1–3 grade pe timpul noptii.
Desi temperaturile ridicate sunt binevenite, diminetile si noptile vor aduce ceata, asa ca soferii trebuie sa fie precauti in trafic.
Un final de saptamana neobisnuit de cald in toata tara
Prognozele arata ca vremea blanda va continua pana la finalul saptamanii, cu valori care vor depasi media perioadei in aproape toate regiunile tarii. Desi temperaturile ridicate sunt placute, meteorologii avertizeaza ca astfel de abateri climatice pot indica schimbari climatice mai profunde.
Precipitatiile vor deveni mai frecvente spre sfarsitul saptamanii, insa vor fi preponderent sub forma de ploaie, chiar si in zonele montane joase.
Ce spun specialistii despre aceasta incalzire neasteptata?
Meteorologii explica fenomenul printr-un transport de mase de aer cald din sudul Europei, combinat cu un curent de aer umed din Atlantic. Aceste schimbari sunt tot mai frecvente in contextul incalzirii globale, care modifica tiparele meteorologice traditionale.
Desi temperaturile actuale sunt binevenite pentru populatie, specialistii avertizeaza ca o iarna blanda poate avea efecte negative asupra agriculturii, provocand:
- Inmugurirea prematura a pomilor fructiferi, urmata de riscul ingheturilor tarzii.
- Reducerea rezervelor de apa in sol, esentiale pentru culturile agricole.
- Proliferarea daunatorilor si a bolilor care afecteaza plantele.
Recomandari pentru populatie in aceasta perioada
1. Atentie la ceata! Diminetile si noptile pot aduce vizibilitate redusa, mai ales in zonele joase si depresionare.
2. Imbracaminte adecvata. Chiar daca temperaturile sunt ridicate, diferentele mari intre zi si noapte impun precautie.
3. Verificarea instalatiilor de incalzire. O eventuala revenire brusca la temperaturi scazute ar putea crea disconfort, asa ca e bine sa fiti pregatiti.
4. Protejarea culturilor agricole. Fermierii sunt sfatuiti sa monitorizeze evolutia vremii pentru a preveni daune provocate de schimbarile bruste de temperatura.
O iarna atipica, intre bucurie si ingrijorare
Chiar daca temperaturile primavaratice aduc un confort temporar, specialistii subliniaza ca aceste anomalii meteorologice ar putea deveni tot mai frecvente in anii urmatori. Vremea blanda din aceasta perioada ridica intrebari despre stabilitatea climatica si necesitatea adaptarii rapide la noile conditii.
Cu toate acestea, pentru moment, romanii se pot bucura de o saptamana de vreme placuta, fara gerul aspru specific Bobotezei.