Foarte multi dintre noi prajesc carne zi de zi, insa nu stiu cum sa faca aceasta procedura pentru a obtine un preparat delicios si aspectuos in acelasi timp. Multi oameni nu o gatesc corect si astfel carnea devine tare si isi pierde din savoare. Pentru a afla care este modul corect de a praji carnea, trebuie sa tii cont de cateva detalii importante.
In primul rand, pentru a ramane frageda la gatit, carnea trebuie sa fie putin grasa, deoarece carnea slaba are tendinta de a se usca. Un alt detaliu important este faptul ca trebuie sa lase carnea la odihnit, pentru cel putin 10 minute, dupa ce afost scoasa din tigaie.Acestea fiind spuse, iata care sunt pasii concreti pentru a obtine o carne aurie, frageda si gustoasa.
Pentru inceput, scoate carnea din frigider si usuc-o bine, cu ajutorul unor prosoape de bucatarie. Adauga doar sare, fara alte condimente si lasa carnea deoparte pana ce se incinge tigaia. Ai grija sa tai bucatile de carne in asa fel incat sa aiba cel putin 2,5 cm grosime, pentru ca va scadea aproape la jumatate in procesul de gatire. Asadar, carnea va fi moale, frageda si foarte apetisanta. Atunci cand vrei sa gatesti bucati foarte subtiri de carne, trebuie sa fii atent ca acestea trebuie lasate pentru doar 2 minute pe fiecare parte, nu mai mult.
Daca gatesti carnea umeda, fara sa o usuci in prealabil, nu vei putea obtine o crusta crocanta. Prin urmare, pentru o rumenire foarte buna a crustei, sterge carnea inainte de gatire. Tamponeaza fripturile cu atentie pentru a indeparta orice urma de apa si abia apoi pune-le in tigaie.
Asezonează friptura cu sare cu o seară înainte și las-o să se odihnească Un alt truc pe care poti sa-l faci este sa lasi friptura in frigider neacoperita pentru a se usca foarte bine peste noapte. O poti si condimenta si vei vedea ca va deveni mult mai aromata. Scoate carnea din frigider inainte cu o jumatate de ora de a fi gatita. Este foarte important ca friptura sa ajunga aproape la temperatura camerei inainte de a fi pusa in cuptor.
Daca pui friptura rece din frigider in cuptor, va ajunge mai greu la temperatura interna adecvata. Un alt aspect important il ocupa modul in care sarezi carnea. Pune sare suficienta pentru ca aceasta ii da savoare carnii. Fiecare parte a frupturii trebuie sa fie acoperita cu un strat subtire de sare, pentru a avea un gust foatrte bun.
Doar dupa ce uleiul s-a incins bine trebuie sa adaugi friptura in tigaie. In caz contrar, carnea va deveni tare si inestetica. Dupa ce carnea e bine gatita, las-o la odihnit 10 minute, pentru a nu pierde sucul din ea, deoarece acestea ii dau o aroma delicioasa.
Pentru a praji carnea foloseste ulei de floarea-soarelui, iar dupa ce friptura se rumeneste usor, poti adauga un pic de unt în tigaie pentru un plus de gust. Un alt sfat demn de retinut este ca daca gatesti o bucata mai groasa de muschi de vita cu o fasie de grăsime pe o parte, trebuie sa rumenesti prima data grasimea, In tot acest timp, tine friptura la suprafata cu ajutorul unor clesti de bucatarie, iar abia apoi gatesti carnea in grasimea topita.