Scriuceva.ro – Articole Pentru Afacerea Ta | Homepage
Importanta iluminarii UV a terariului pentru reptile

Importanta iluminarii UV a terariului pentru reptile

🕔02.Dec 2014

Sistemul de iluminat pe care doresti sa il utilizezi in habitatul reptilei este foarte important, atat pentru starea de bine a organismului, cat si pentru psihicul acesteia. Lumina naturala a soarelui este cea mai buna sursa de lumina UV. Insa, calitatea celei din Romania este diferita de cea din mediul lor natural. Iluminatul propriu-zis implica mult mai mult decat agatatul unui bec obisnuit peste habitatul lor. Cele mai multe reptile au nevoie de sisteme de iluminat ce le poate oferi acestora lumina de tip UVA sau UVB necesara, si pe care un bec normal nu o poate oferi. Determinarea tipului de bec ce trebuie utilizat, precum si modul de folosire si de configurare este un proces de durata. Dar de ce este lumina din habitatul reptitelor atat de importanta pentru starea lor de sanatate?

Vederea reptilelor si spectrul luminos UVA
Oamenii au 3 tipuri de receptori de culoare: rosu, verde si albastru. De asemenea, si reptilele au acesti receptori, dar au in plus un al patrulea care le permite sa vada lungimea de unda a luminii UVA, care trebuie sa fie cuprinsa intre 320 si 400 Nm. Acest lucru le permite sa vada culori si modele in moduri pe care oamenii nu le pot vedea. Lumina UV le permite animalelor sa recunoasca alte reptile din aceeasi specie si sa detecteze miscarea acestora sau a altor vietati. Lumina de tip UV stimuleaza apetitul, facand alimentele mult mai atragatoare pentru reptile. Spectrul luminos UVA este important la hranire, digestie, un nivel ridicat de activitate, comportament social, dar si pentru reproducere. Folosind lumini artificiale care au fost proiectate pentru oameni sau luminile care au un spectru complet diferit, reptilele vor primi alt tip de lumina decat cea UVA necesara, ceea ce poate starni modificari in comportamentul sau starea de sanatate a reptilei.

Lumina UVB si vitamina D3
Lumina UVB este necesara pentru a mentine nivelul optim de vitamina D3 si calciu in sistemul reptilei dumneavoastra. Atunci cand o reptila este expusa la acest tip de lumina, fasciculul luminos UVB reglementeaza asimilarea vitaminei D3 in piele, care permite animalelor sa absoarba in mod corespunzator si sa metabolizeze calciul. De fapt, lumina UVB este sursa principala de D3 pentru multe specii de reptile. Vitamina D3 este importanta pentru reglarea sistemului imunitar, asimilarea corecta a mineralelor si dezvoltarea corecta a organismului. Este extrem de important ca reptilele de toate varstele sa fie expuse la un nivel ridicat de lumina UVB, pentru a-si lua necesarul de lumina din aceasta. Pentru a servi scopului sau, lumina UVB trebuie sa se incadreze in lungimile de unda adecvate intre 290 si 320 Nm pentru ca animalul sa poata produca necesarul de vitamina D3.

Similar Articles
Biciclete fitness de la Online Sport Shop: alege tot ce este la moda pentru tine si clientii tai!

Biciclete fitness de la Online Sport Shop: alege tot ce este la moda pentru tine si clientii tai! 0

Te gandesti tot mai serios sa iti deschizi o sala de fitness? Ai in vedere

LifePet.ro revolutioneaza alimentatia cainilor cu hrana uscata caini de cea mai buna calitate!

LifePet.ro revolutioneaza alimentatia cainilor cu hrana uscata caini de cea mai buna calitate!

Hrana uscata caini este de nelipsit din meniul animalutului tau si vrei sa te asiguri

Ecusoane de la Biroticus – produse fiabile care faciliteaza identificare persoanelor cu care intri in contact!

Ecusoane de la Biroticus – produse fiabile care faciliteaza identificare persoanelor cu care intri in contact!

Cauti niste specialisti in realizarea de ecusoane pentru conferinta pe care o organizezi? Iti doresti

Pune bazele fermei tale avicole cu pui de o zi de la Vital best nutrition!

Pune bazele fermei tale avicole cu pui de o zi de la Vital best nutrition!

Si tu cauti pui de o zi si vrei sa stii un loc de unde

Trening antrenament de la Champion – si antrenamentele tale vor da roade!

Trening antrenament de la Champion – si antrenamentele tale vor da roade!

Ai nevoie de un trening antrenament pentru atunci cand te duci la sala? Inca nu

About Author