Relatiile comerciale dintre Japonia si Statele Unite traverseaza o perioada tensionata, alimentata de noile masuri tarifare impuse de administratia Trump incepand cu ianuarie 2025. Intr-un gest rar de fermitate din partea unui aliat apropiat al Washingtonului, Japonia a transmis un mesaj clar: nu va semna niciun acord comercial bilateral pana cand toate noile taxe nu vor fi revizuite in profunzime.
Pozitia oficiala a fost exprimata sambata, 3 mai, de catre Ryosei Akazawa, ministrul insarcinat cu Revitalizarea Economica si cu implementarea conceptului de „Nou Capitalism”, imediat dupa intoarcerea sa din Statele Unite, unde a participat la cea de-a doua runda de discutii comerciale. Informatiile au fost publicate de agentia EFE, citand surse guvernamentale japoneze si agentia locala Kyodo News.
Japonia, prinsa in strategia tarifara „America First”
De la revenirea in functia de presedinte, Donald Trump si administratia sa au reluat o politica agresiva de protectionism economic, impunand tarife vamale de 25% asupra importurilor de autovehicule, otel si aluminiu, provenite din afara granitelor SUA. Pe langa aceste masuri, a fost introdusa si o asa-numita „taxa reciproca” de 10%, aplicata tarilor acuzate de impunerea de bariere netarifare asupra companiilor americane sau de mentinerea unui dezechilibru comercial semnificativ in defavoarea SUA. Japonia se numara printre aceste tari.
Potrivit unor surse diplomatice citate de Kyodo, Washingtonul s-a aratat reticent in a oferi exceptii sau tratament preferential Japoniei, in pofida relatiei strategice dintre cele doua state. Negociatorii americani au transmis ca taxa de 25% pentru importurile auto nu este subiect de discutie – o veste care a generat ingrijorare profunda la Tokyo, dat fiind ca industria auto reprezinta aproximativ 30% din totalul exporturilor japoneze catre SUA.
Reactia Japoniei: fermitate si refuz categoric
In acest context, declaratia lui Ryosei Akazawa vine ca un punct de inflexiune. „Am cerut in mod insistent Statelor Unite sa reanalizeze intreaga serie de taxe impuse si nu vom accepta niciun acord comercial daca aceste chestiuni nu sunt tratate in mod corespunzator”, a declarat el la revenirea in Japonia, subliniind ca tara sa nu este dispusa sa negocieze sub presiune.
Pozitia ministrului a fost intarita de premierul nipon, Shigeru Ishiba, care a descris intrarea in vigoare a noilor taxe ca fiind regretabila si a anuntat ca Japonia va continua sa insiste asupra eliminarii tuturor tarifelor nou introduse. El a adaugat ca discutiile nu se limiteaza doar la sectorul auto, ci vizeaza inclusiv produsele din otel, aluminiu si taxa generala de 10% aplicata pe ansamblul importurilor japoneze.
Taxele deja aplicate si efectele asupra economiei japoneze
Incepand de sambata, 3 mai 2025, a intrat oficial in vigoare taxa de 25% pentru piesele auto provenite din SUA, ceea ce complica si mai mult relatiile comerciale bilaterale. De cealalta parte, tarifele aplicate de SUA asupra autovehiculelor japoneze au crescut de la un modest 2,5% anterior, la un 25% dureros, afectand competitivitatea exportatorilor niponi pe piata americana.
Pe termen scurt, aceste masuri se traduc in cresterea preturilor pentru consumatori, scaderea volumului de exporturi si o posibila incetinire a productiei auto in Japonia, in special in cazul companiilor care depind de vanzarile din America de Nord.
Ce urmeaza: a treia runda de negocieri in mai
In pofida impasului actual, discutiile bilaterale nu sunt abandonate. O a treia runda de negocieri este programata sa aiba loc in cursul lunii mai, iar oficialii japonezi spera ca pana atunci administratia Trump sa dea semnale de flexibilitate. Totusi, pozitia ferma a Japoniei transmite un mesaj clar: Tokyo nu va ceda usor in fata unei politici comerciale pe care o considera incorecta si dezechilibrata.
Intr-un peisaj economic global tot mai fragil, alimentat de conflicte comerciale, fragmentare geopolitica si riscuri de recesiune, evolutia relatiilor dintre Japonia si SUA va fi urmarita cu mare atentie de investitori, analisti si parteneri comerciali din intreaga lume.