Lucruri nestiute despre cafea!

O ceasca de cafea dimineata poate oferi mai mult decat un impuls energetic.Beneficiile pentru sanatate, spun unii cercetatori, pot varia de la prevenirea diabetului zaharat la scaderea riscului de afectiuni hepatice.Cu peste 400 de miliarde de cesti de cafea considerate a fi consumate in fiecare an, cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi din lume. Dar este cu adevarat sanatoasa sau exista si riscuri?

Beneficii:

Beneficiile potentiale ale sanatatii asociate cu consumul de cafea includ protejarea impotriva diabetului de tip 2, a bolii Parkinson, a afectiunilor hepatice, a cancerului hepatic si mentinerea inimii sanatoase.

1) Cafeaua si diabetul:

Cafeaua poate ajuta la protejarea impotriva diabetului de tip 2. Cercetatorii au constatat ca consumul de cafea creste concentratiile plasmatice ale globulei care leaga hormonii sexuali. Aceasta controleaza activitatea biologica a hormonilor sexuali (testosteron si estrogen) care joaca un rol in dezvoltarea diabetului de tip 2. Cercetataorii au afirmat ca exista o „asociere inversa” intre consumul de cafea si riscul de diabet de tip 2.

Cresterea consumului de cafea poate reduce riscul de diabet de tip 2 – cercetatorii au acumulat date din trei studii. In aceste studii, dietele participantilor au fost evaluate utilizand chestionare la fiecare 4 ani, participantii care au raportat ca au diabet zaharat de tip 2 completand chestionare suplimentare. In total, 7,269 de participanti la studiu au avut diabet de tip 2.

Cercetatorii au descoperit ca participantii care au crescut consumul de cafea cu mai mult de o cana pe zi (in medie, o crestere de 1,69 cani pe zi) pe o perioada de 4 ani au avut un risc de 11% mai mic de diabet zaharat tip 2 in urmatorii 4 ani , comparativ cu persoanele care nu si-au schimbat aportul.

2) Cafeaua si boala Parkinson:

Cercetatorii au efectuat un studiu care a evaluat legatura dintre consumul de cafea si riscul bolii Parkinson. Autorii studiului au concluzionat ca „consumul mai ridicat de cafea si cofeina este asociat cu o incidenta semnificativ mai mica a bolii Parkinson” .

In plus, cofeina din cafea poate ajuta la controlul circulatiei persoanelor care sufera de Parkinsons.

3) Cafeaua si ficatul:

Cercetatorii au descoperit ca consumul de cafea scade riscul de cancer la ficat cu aproximativ 40%. In plus, unele dintre rezultate sugereaza ca daca beti trei cesti pe zi, riscurile sunt reduse cu mai mult de 50% .Consumul regulat de cafea este legat de un risc redus de colangita sclerozanta primara, o boala autoimuna rara a conductelor biliare din ficat.

In plus, consumul de cafea poate reduce incidenta cirozei hepatice pentru consumatorii de alcool cu ​​22%.Autorii studiului au concluzionat ca rezultatele „sustin ipoteza ca exista un ingredient in cafea care protejeaza impotriva cirozei, in special a cirozei alcoolice”.

Cercetatorii au sugerat ca consumul de cafea este legat de un risc scazut de deces al cirozei hepatice. Cercetatorii au sugerat ca consumul de doua sau mai multe cani de cafea in fiecare zi poate reduce riscul de deces din ciroza hepatica cu 66%. Un studiu publicat indica faptul ca consumul de cafea scade si nivelul enzimelor hepatice, sugerand ca beneficiile nu sunt legate de continutul de cofeina.

4) Cafeaua si inimia:

Cercetatorii au concluzionat ca consumul de cafea in mod moderat protejeaza impotriva insuficientei cardiace. Ei au definit „cu moderatie” doua cesti de cafea pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *