Presedintele Romaniei, Nicusor Dan, a efectuat sambata o vizita in judetul Covasna, una dintre cele mai afectate regiuni din tara de inundatiile din ultimele zile. Aflat in localitatea Bacel, unde a evaluat personal pagubele provocate de viituri, seful statului a formulat un mesaj direct si fara echivoc: Romania are un stat disfunctional, iar acest lucru se vede clar in felul in care sunt gestionate riscurile sistemice precum inundatiile.
In aceeasi zi, presedintele a vizitat si Salina Praid, un alt punct critic pe harta catastrofelor naturale recente, unde galeriile subterane au fost invadate de apa din cauza unor lucrari de deviere esuate si a unei interventii institutionale intarziate.
Un diagnostic sever: „Statul e disfunctional”
„Situatia nu este doar grava, ci si bine cunoscuta de ani buni. Si, cu toate acestea, nu s-a facut nimic concret pentru prevenire. Avem un stat roman disfunctional in prea multe domenii si trebuie sa facem presiuni pentru a-l face functional”, a declarat Nicusor Dan, in fata jurnalistilor si autoritatilor locale adunate in Bacel.
Intr-un discurs ferm, presedintele a criticat in mod deschis lipsa de coerenta si de continuitate a politicilor publice privind infrastructura de aparare impotriva inundatiilor. Desi Romania are in vigoare strategii si programe de interventie, multe dintre acestea raman la stadiul de documente fara aplicabilitate reala.
„Solutiile exista: consolidarea si suprainaltarea digurilor, interventii planificate si investitii serioase in preventie. Romania trebuie sa treaca de la o administratie reactiva la una preventiva”, a mai spus seful statului.
Solutii pe termen scurt si angajamente pe termen lung
Intrebat ce masuri ar putea fi luate imediat pentru a-i sprijini pe cei afectati, presedintele a vorbit despre posibilitatea accesarii Fondului de Rezerva al Guvernului pentru despagubirea familiilor si intreprinderilor afectate. Aceasta este o practica obisnuita in cazurile de calamitati naturale, dar aplicabila punctual, fara sa rezolve problema de fond.
Pe termen lung, insa, Nicusor Dan a insistat pe necesitatea unui plan sistematic de construire si consolidare a digurilor in toate zonele vulnerabile din Romania. „Trebuie sa actionam sistematic pentru a rezolva probleme sistematice. Avem zone clar delimitate cu risc major de inundatii. Pentru acestea trebuie sa dezvoltam proiecte concrete, etapizate, care sa fie executate in mod real, nu doar promise”, a declarat presedintele.
Promisiuni vechi, nerealizate
Unul dintre cele mai criticate aspecte din ultimele zile este lipsa implementarii programelor deja existente pentru consolidarea infrastructurii hidrotehnice. Nicusor Dan a subliniat ca „au existat de-a lungul timpului programe de construire de diguri, dar multe dintre ele nu s-au concretizat niciodata. Suntem intr-un loc in care aceste fenomene se repeta. Statul nu poate continua sa ramana spectator.”
Declaratiile sale vin in contextul unor inundatii repetate in Covasna si Harghita, zone afectate in mod recurent de viituri, dar in care investitiile in infrastructura de aparare au fost minime sau complet absente.
Interventii de urgenta in desfasurare
Conform ultimelor date transmise de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) „Mihai Viteazul” din judetul Covasna, echipajele de interventie continua sa actioneze in mai multe localitati, cele mai grav afectate fiind Bacel si Borosneu Mare.
Pompierii au evacuat apa din peste 20 de gospodarii, iar interventiile continua in ritm sustinut, fiind sustinute de jandarmi, politisti si echipe din alte judete. In Borosneu Mare, 16 gospodarii au fost curatate doar sambata, dupa ce, in seara precedenta, alte sapte au fost afectate. In Bacel, operatiunile sunt in plina desfasurare, iar in Dobarlau a fost evacuata apa din beciul unei locuinte.
ISU Covasna desfasoara, de asemenea, misiuni de monitorizare in zonele vulnerabile si evalueaza permanent posibile riscuri suplimentare. Hidrologii au anuntat ca, desi nivelul apelor este in scadere, mai raman valabile avertizarile de Cod Portocaliu si Cod Galben in anumite regiuni.
Praid – o tragedie cu repetitie
Vizita presedintelui la Salina Praid nu a fost intamplatoare. Zona este emblematica pentru disfunctionalitatile administratiei romanesti: inca din 2016 existau semnale ca infiltratiile din paraul Corund pot pune in pericol mina de sare, dar solutiile au fost mereu amanate sau implementate superficial. In mai 2025, salina a fost din nou inundata, afectand grav turismul si economia locala.
„Avem nevoie de stat functional, nu doar prezent la urgente. Preventia trebuie sa devina norma, nu exceptie”, a punctat Nicusor Dan, referindu-se si la acest caz.
Presedintele a incheiat vizita subliniind ca Romania trebuie sa-si schimbe paradigma de gestionare a riscurilor de mediu. In loc sa intervina doar dupa producerea dezastrului, autoritatile trebuie sa construiasca mecanisme functionale, cu finantare constanta, planificare realista si executie riguroasa.
Pentru locuitorii din Covasna si Harghita, fiecare viitura inseamna mai mult decat o catastrofa naturala: inseamna o noua dovada a unei administratii care promite mult si face putin.
Foto: Facebook.com/NicusorDan.ro