Oare a cumparat cineva de la Gradinamax arbusti de magnolie?

De cand m-am mutat la casa am visat la cel putin o magnolie in curte. Bineinteles, mi-am indeplinit visul dupa ce am dat peste sortimentul generos de magnolii de la Gradinamax. Eu am intrebat daca a cumparat cineva de la Gradinamax in sensul in care va voi povesti putin despre magnoliile mele. Poate sunt si alte povesti de success ca si a mea.

Bine, pana am ajuns la aceste magnolii, nici nu am stiut ca pot fi atat de diverse. Vizitand magazine de bricolaj, pe parcursul amenajarii casei, traiam cu impresia ca sunt doar cateva soiuri de magnolii, o parte arbusti si o parte copaci in toata regula. Am avut si rateuri, desigur, cumparand plante ce nu au reusit sa reziste. Cand vine vorba de magnolii, cea mai ieftina (si mai mica) varianta, nu este recomandata. Dupa o buna documentare am invatat ce sa fac si ce nu, pentru a ma putea bucura de flori de magnolie in propria curte.

• Alege cu grija soiul de magnolie pentru gradina ta

Dupa cum am spus mai devreme, magnoliile nu sunt toate la fel. Cu siguranta ai vazut arbori de magnolie destul de mari, deci poate stii ca unele varietati pot creste destul de inalte. Asadar, alege un soi de magnolie potrivit pentru spatiul din gradina ta. Daca nu ai suficient spatiu pentru un arbore de dimensiuni mari, poti alege varietati mai scunde de magnolie. Trebuie doar sa fii atent(a) la specificatiile soiului inainte sa il cumperi, pentru a nu te trezi cu surprize.

• Cand si cum se planteaza magnoliile

Cea mai buna perioada de plantare a magnoliei este in sezonul rece, atunci cand plantele nu sunt active in partea superioara, ci doar in zona radacinilor. Asadar, daca vrei sa plantezi o magnolie, o poti face din octombrie si pana in aprilie. Alege un loc ferit de curenti de aer, dar care se bucura de multa lumina din partea soarelui, cat de mult pe parcursul zilei. Razele soarelui vor face planta sa infloreasca abundent.

Groapa pentru radacinile magnoliei nu trebuie sa fie adanca. Aceasta planta prefera sa aiba radacinile aproape de suprafata solului. Dar, ai grija ca groapa sa fie suficient de larga pentru a cuprinde radacinile plantei fara probleme. Este recomandat sa faci aceasta operatiune cu grija, deoarece ranirea radacinilor va afecta inflorirea plantei.

Pozitioneaza magnolia in groapa pregatita astfel incat punctul de altoi sa ramana deasupra solului. Acopera radacinile cu pamant bogat in compost, mulci de frunze sau gunoi de grajd fermentat (invechit). Apoi, dupa ce ai umplut groapa cu suficient substrat, apasa usor cu picioarele pentru a ajuta presarea substratului in jurul radacinilor. In final, uda bine magnolia. Daca se poate, adauga deasupra mulci din coaja de copac sau resturi vegetale din gradina. Pana planta se prinde, ud-o periodic si nu o lasa sa se usuce pe perioada verii, cand temperaturile sunt mai ridicate.

• Cum sa ingrijesti o magnolie?

Eu am cateva magnolii de dimensiuni mici spre medii, care ma bucura in fiecare an cu florile lor. Aici tin sa fac o precizare, legat de inflorirea magnoliei. La inceput va trebui sa ai rabdare cu planta. In primul an se prea poate sa nu infloreasca. In functie de soi, se poate sa fie nevoie de cativa ani sa infloreasca, asta din cauza ca magnoliile cresc incet. In cazul meu, cred ca prima floare a aparut in anul doi sau trei. Doar o floare a fost la inceput. Apoi, in anul urmator a inflorit mult mai frumos. A fost semnul ca am ingrijit-o asa cum trebuie si e tare frumoasa rasplata asta.

E bine de stiut ca magnoliile nu reactioneaza foarte bine la taieri, in comparatie cu alte soiuri de arbori si arbusti. Dar, operatia se poate face pentru a indeparta crengile uscate, cele afectate de boli sau care cresc incrucisat. Asteapta doar sa treaca florile complet inainte sa tunzi magnolia.

Daca este necesar sa ii cosmetizezi coroana (sa-i reduci dimensiunea, spre exemplu), va trebui sa faci asta pe parcursul mai multor ani. Taie doar cateva crengi odata, pentru a nu stresa planta. Daca tunzi prea mult, planta poate fi afectata si nu va mai inflori.In primavara este bine sa pui in jurul plantei gunoi de grajd, coaja de conifere sau mulci de frunze. Iar pe timp de vara, cand temperaturile sunt ridicate, ai grija sa o uzi. Nu ar trebui sa lasi planta sa sufere de seceta.

Magnoliile sunt plante deosebite, iar varietatea larga de forme si culori poate ajuta pe oricine sa-si aranjeze gradina in cel mai elegant mod cu putinta. Te intrebai pana acum cine a cumparat de la Gradinamax? Raspunsul este eu am cumparat si ma bucur de plantele alese in gradina. Imi place ca nu trebuie sa depind de program pentru a-mi cumpara ce doresc pentru gradina. In plus, plantele sunt foarte bine ambalate pentru transport, ceea ce reduce considerabil riscurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *