Incepand de luni, 3 martie 2025, crestinii ortodocsi intra in Postul Pastelui, cea mai importanta perioada de pregatire spirituala dinaintea Invierii Domnului, care va fi sarbatorita anul acesta pe 20 aprilie.
Aceasta perioada de post si rugaciune este un timp de reflectie, curatire sufleteasca si apropiere de Dumnezeu. Inainte de a intra in acest post de sapte saptamani, credinciosii marcheaza Lasata Secului, ultima zi in care se mai pot consuma produse de origine animala. In 2025, Lasata Secului are loc duminica, 2 martie.
Desi semnificatia postului este, in primul rand, una spirituala, aceasta include si restrictii alimentare si reguli specifice de comportament pe care credinciosii sunt indemnati sa le respecte.
Ce reprezinta Postul Pastelui si care este semnificatia lui?
In traditia ortodoxa, Postul Pastelui este considerat cel mai lung si mai aspru dintre toate posturile de peste an. Este inspirat de postul de 40 de zile tinut de Mantuitorul Iisus Hristos inainte de inceperea misiunii Sale publice.
Postul nu inseamna doar renuntarea la alimente de origine animala, ci si un exercitiu de autodisciplina, rugaciune si fapte bune. Credinciosii sunt indemnati sa renunte la obiceiurile si gandurile negative si sa isi intareasca relatia cu Dumnezeu prin rugaciune si smerenie.
Postul are mai multe beneficii:
- Din punct de vedere spiritual, ajuta la purificarea sufletului si la intarirea credintei.
- Din punct de vedere biologic, ajuta la detoxifierea organismului si la reglarea metabolismului.
- Din punct de vedere moral, ii invata pe credinciosi moderatia, rabdarea si bunatatea.
Regulile alimentare din Postul Pastelui
Din punct de vedere alimentar, Postul Mare este unul strict, iar regulile acestuia sunt bine stabilite de traditia Bisericii Ortodoxe:
- In primele doua zile (luni si marti din prima saptamana) se recomanda post negru (pentru cei care pot tine) sau doar paine si apa.
- In primele trei zile din Saptamana Patimilor (luni, marti si miercuri) si in ultimele doua zile (Vinerea si Sambata Mare) se urmeaza aceleasi reguli stricte.
- In zilele obisnuite ale postului, se mananca o singura data pe zi, seara, alimente vegetale crude.
- In weekend-uri, se permite consumul de legume fierte cu untdelemn si un pahar de vin.
Exista doar doua zile de dezlegare la peste:
- Buna Vestire (25 martie)
- Duminica Floriilor (13 aprilie)
Astfel, postul nu este doar un act de abstinenta, ci si un test de vointa si credinta.
Postul si traditiile religioase
In timpul Postului Mare, in biserici au loc slujbe speciale, iar credinciosii sunt indemnati sa participe la rugaciuni si la Sfanta Liturghie.
Sambetele din Postul Mare sunt dedicate pomenirii mortilor. In primele sase sambete ale postului, se tin slujbe de parastas, in care se pomenesc sufletele celor trecuti la Domnul.
In Joia Mare, se oficiaza Liturghia Sfantului Vasile cel Mare, una dintre cele mai importante slujbe din aceasta perioada.
Cine este scutit de post?
Desi Biserica Ortodoxa ii indeamna pe credinciosi sa tina post, exista categorii de persoane care sunt exceptate de la aceste reguli:
- Copiii mai mici de 7 ani
- Copiii intre 7 si 12 ani si persoanele cu probleme medicale
- Femeile insarcinate si cele care alapteaza
Pentru aceste persoane, preotii pot da dezlegare, iar postul poate fi tinut intr-o forma mai lejera, adaptata nevoilor fiecaruia.
Pastele 2025 – Sarbatorit la aceeasi data de ortodocsi si catolici
Un aspect interesant al Pastelui din 2025 este faptul ca acesta va fi sarbatorit in aceeasi zi atat de crestinii ortodocsi, cat si de cei catolici. Aceasta este a cincea oara in ultimele 25 de ani cand cele doua confesiuni marcheaza Invierea Domnului in aceeasi zi.
- In trecut, acest lucru s-a mai intamplat in 2010, 2011, 2014 si 2017.
- De obicei, Pastele ortodox si cel catolic sunt sarbatorite la date diferite, in functie de calendarul utilizat (iulian vs. gregorian).
Papa Francisc a sustinut in repetate randuri ca Pastele ar trebui sa fie sarbatorit la aceeasi data in fiecare an, indiferent de confesiune, pentru a intari unitatea crestinilor.
Postul Pastelui este o perioada de introspectie, rugaciune si curatare sufleteasca, avand o importanta majora pentru credinciosi. De-a lungul celor sapte saptamani de post, ortodocsii respecta reguli stricte legate de alimentatie, comportament si viata spirituala.
In 2025, Pastele va fi sarbatorit in aceeasi zi de toti crestinii, un eveniment rar care reaminteste importanta unitatii in credinta.
Indiferent de modul in care fiecare aleg sa respecte postul, esentiala ramane dorinta de a fi mai aproape de Dumnezeu si de a trai Invierea cu sufletul curat.