Predoiu despre Visa Waiver: „Romania este la zi cu toate operatiunile”. Ce sta, de fapt, in calea liberalizarii vizelor pentru SUA

Subiectul includerii Romaniei in programul Visa Waiver revine in atentia publica, alimentat de declaratii controversate si reactii politice aprinse. Intr-un context in care interesul cetatenilor romani pentru calatoriile fara viza in Statele Unite ramane constant, pozitia oficiala a autoritatilor este esentiala pentru clarificarea realitatii din spatele acestui proces complex.

Intr-o declaratie sustinuta sambata, 22 martie 2025, la Suceava, Catalin Predoiu, vicepremier si ministru al Afacerilor Interne, a subliniat ca Romania este complet aliniata din punct de vedere operational cu cerintele programului Visa Waiver, iar amanarea implementarii nu tine de deficiente ale autoritatilor romane, ci de o reevaluare mai larga a politicilor privind migratia, aflata in desfasurare in Statele Unite.

Declaratiile sale vin ca un raspuns direct la o serie de afirmatii lansate in spatiul public de senatorul Petrisor Peiu, publicate pe site-ul AUR, care au generat neliniste si confuzie in randul opiniei publice.

Romania, pregatita din punct de vedere tehnic pentru Visa Waiver

Potrivit informatiilor furnizate de Agerpres, ministrul Catalin Predoiu a fost clar: Romania si-a indeplinit toate obligatiile tehnice prevazute de procesul de integrare in programul Visa Waiver. Toate operatiunile necesare sunt deja finalizate sau in derulare in parametrii agreati bilateral.

„In ceea ce priveste Visa Waiver, autoritatile romane sunt la zi cu toate operatiunile. Din ceea ce am inteles noi, acolo este vorba, in Statele Unite, de o evaluare a tuturor programelor care sunt contingente subiectului emigratie. Nu este o chestiune legata de Romania sau de Visa Waiver, ci de faptul ca problematica migratiei este sub o evaluare din partea noii administratii in vederea politicilor pe care le anvizajeaza in viitor”, a declarat vicepremierul, conform sursei citate.

Aceasta precizare este vitala intr-un moment in care orice declaratie alarmista poate afecta relatiile bilaterale dintre Romania si SUA, precum si increderea publicului in eforturile diplomatice si administrative.

O amanare ce tine de politicile SUA, nu de lipsa de implicare a Romaniei

Predoiu a tinut sa evidentieze ca actuala intarziere privind accesul Romaniei in programul Visa Waiver nu are legatura cu deficiente de ordin tehnic sau administrativ din partea statului roman. Dimpotriva, toate criteriile impuse de SUA – inclusiv cele referitoare la securitate, cooperare in combaterea infractionalitatii si schimb de informatii – sunt indeplinite.

Evaluarea actuala din partea Statelor Unite priveste intregul sistem de migratie, intr-un proces amplu de analiza, generat de noua administratie americana. Astfel, amanarea este una strategica si sistemica, nefiind directionata impotriva Romaniei.

MAI reactioneaza ferm la afirmatiile senatorului Petrisor Peiu

Reactia autoritatilor romane nu s-a limitat doar la declaratiile ministrului Predoiu. In aceeasi zi, Ministerul Afacerilor Interne a transmis un comunicat oficial prin care respinge categoric acuzatiile formulate de senatorul Petrisor Peiu, conform carora regimul politic de la Bucuresti ar fi responsabil pentru blocarea accesului Romaniei in programul Visa Waiver.

Declaratiile senatorului au fost calificate de MAI drept „nefondate, in flagranta contradictie cu realitatea, alarmiste si riscante pentru eforturile diplomatice si de securitate ale statului roman”, potrivit comunicatului.

Mai mult, Ministerul a reiterat ca Romania are o colaborare solida cu autoritatile americane in domeniul securitatii si al luptei impotriva criminalitatii.

Combaterea criminalitatii organizate: Romania, partener activ in cooperarea internationala
Un aspect important mentionat de MAI in sprijinul pozitiei sale este implicarea activa a structurilor specializate din cadrul Politiei Romane in lupta impotriva criminalitatii organizate. In cursul anului 2024, in cooperare cu parteneri atat interni, cat si internationali, au fost destructurate 116 grupuri infractionale organizate, fapt care demonstreaza angajamentul ferm al Romaniei pentru mentinerea sigurantei si ordinii publice – criterii-cheie in procesul de evaluare pentru Visa Waiver.

Aceste rezultate subliniaza caracterul activ si consecvent al eforturilor autoritatilor romane in directia alinierii la standardele internationale de securitate si cooperare.

De ce conteaza atat de mult programul Visa Waiver pentru romani
Visa Waiver este un program administrat de Departamentul pentru Securitate Interna al SUA (DHS), care permite cetatenilor tarilor eligibile sa calatoreasca in Statele Unite pentru afaceri sau turism, fara a obtine viza, pentru o perioada de pana la 90 de zile. In prezent, Romania nu face parte din acest program, iar includerea sa este un obiectiv diplomatic de prim rang.

Intrarea in Visa Waiver nu doar ca ar facilita calatoriile romanilor in SUA, ci ar reprezenta si o validare a increderii si stabilitatii de care Romania se bucura in ochii partenerilor sai strategici. In acest context, orice afirmatie publica ce arunca dubii asupra pregatirii Romaniei poate afecta nu doar imaginea externa a tarii, ci si ritmul negocierilor diplomatice.

Mesajul autoritatilor: Romania isi face treaba, mingea este acum in terenul partenerilor americani
Atat declaratia vicepremierului Catalin Predoiu, cat si comunicatul MAI, converg catre un mesaj clar: Romania si-a indeplinit partea de obligatii, iar urmatoarele etape depind de deciziile strategice ale Statelor Unite.

Procesul de includere in programul Visa Waiver este unul complex, care implica mai mult decat simpla indeplinire a unor criterii tehnice. Este nevoie de stabilitate, perseverenta diplomatica si o comunicare responsabila din partea tuturor actorilor politici si institutionali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *