“Raspunsul sincer? In ziua de azi materialele nu cedeaza. Ceea ce cedeaza este organismul uman.”:afectiuni care prefigureaza nevoia unui implant dentar povestite de un dentist de top

Implanturile dentare se realizeaza din titan sau din zirconiu.

Ambele materiale, in momentul in care incerci sa le tai, scot scantei. Sunt extrem de dure. Nu se rup, nu cedeaza. Cu toate acestea exista implanturi care cad. Si in aceste situatii implanturile sunt impecabile din punct de vedere tehnologic, insa componenta organica a tratamentului, corpul uman, a avut un comportament neprevazut. De aceea, pentru a intelege gradul de succes al unui implant, e bine sa ne uitam cu atentie la gradul de sanatate al organismului. In esenta, primele semne ce arata ca factorul fiziologic va fi important in succesul tratamentului sunt cele legate de parodontoza si de carii avansate.

Implantul dentar este cea mai moderna si eficienta solutie de inlocuire a unuia sau mai multor dinti pierduti. Conform Academiei Americane de Implantologie Dentara, implantul dentar este singura solutie de tratament care inlocuieste unul sau mai multi dinti lipsa si care reda in proportie de 99% functionalitatea si estetica naturala a acestora.

Inlocuirea unui dinte pierdut este extrem de importanta pentru prevenirea complicatiilor ce pot aparea in timp la nivelul dintilor vecini si care pot duce la modificari mandibulare ce pot afecta atat sanatatea fizica (ca urmare a problemelor de masticatie si, de aici, apare o alta nevoie – aceea de a apela la tratamente ortodontice si la aplicarea unui aparat dentar), dar si cea psihica (estetica faciala modificata, tulburari de pronuntie).

Printre cele mai frecvente cauze care duc la pierderea dintilor se numara parodontoza, cariile profunde si tratamentele protetice vechi. Iar, de ce cele mai multe ori, reusita sau nereusita unui tratament stomatologic are legatura cu gradul in care acestea au afectat tesuturile moi si osoase.

“Una din cele mai frecvente intrebari pe care le primesc ca medic stomatolog este cea legata de longevitatea restaurarilor pe care le oferim pacientilor nostri: “Cat o sa ma tina?” | “Ce durata de viata are?” | “Ce garantie are”
Indiferent de forma pe care o are intrebarea, este evident ca toata lumea vrea sa stie acelasi lucru. Raspunsul sincer? Este probabil unul din cele mai grele lucruri pe care as putea sa le scot pe gura, pentru ca raspunsul sincer este ca in ziua de azi materialele nu cedeaza. Ceea ce cedeaza este organismul uman.”

● ne ajuta cu o perspectiva asupra tratamentelor dentare medic Andrei Constantinovici, fondator si coordonator de tratament al clinicilor Dentaplus.

Parodontoza

Parodontoza este una dintre cele mai raspandite boli in tara noastra, 8 din 10 romani suferind de parodontoza (inflamarea parodontiului – tesutul care sustine si fixeaza dintii in osul maxilarului). Parodontoza determina resorbtii osoase sau mobilitate la nivelul mai multor dinti.

Cauzele care duc la aparitia parodontozei sunt:

● cauze genetice.
● malocluzii (aliniere gresita a dintilor si/sau o relatie anormala intre dintii celor doua arcade dentare).
● disfunctii metabolice.
● obiceiuri nocive (tabagismul).
● placa bacteriana.
● tartrul.
● lucrari protetice efectuate in mod eronat.

In cazul parodontozei, in situatia in care este afectat doar un singur dinte, implantul dentar permite doar inlocuirea dintele respectiv, ceilalti dinti ramanand intacti.
Desi exista tratament pentru parodontoza, daca pacientul se prezinta la medicul stomatologul in stadiu avansat, sistemul de implant dentar Fast & Fixed reprezinta cea mai rapida alternativa de tratament, ce permite schimbarea tuturor dintilor de pe arcada in doar 24 de ore.

Cariile profunde

Cea mai frecventa cauza a pierderii dintilor este reprezentata de cariile profunde. Acestea apar ca urmare a intarzierii vizitei la medic si a unui tratament adecvat pentru cariile simple.

Cauzele aparitie cariilor sunt:

● igiena orala precara.
● alimentatia bogata in carbohidrati.
● consumul alimentelor si al bauturilor cu un continut ridicat de zahar si de acizi.
● refluxul gastroesofagian.

Daca aparitia cariilor si, implicit, pierderea dintilor din aceasta cauza pot fi prevenite, nu acelasi lucru se intampla in cazul tratamentelor protetice vechi. In astfel de situatii, implantul dentar poate fi realizat la orice varsta.
Indiferent de cauza care a dus la pierderea unuia sau mai multor dinti, pentru cresterea eficientei, confortului si a sigurantei pacientilor, clinicile stomatologice folosesc tehnici digitale, de ultima generatie (sistemul CAD-Cam, scanner intraoral, laser, microscop), care permit inclusiv efectuarea tratamentelor cu complexitate ridicata in cele mai sigure conditii.

Asa se intampla si la Dentaplus, prima clinica din Romania afiliata faimoasei retele Slow Dentistry fondata de dr. Miguel Stanley, inclus de curand in Top 100 medici stomatologi la nivel international.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *