Tensiunile comerciale dintre Uniunea Europeana si Statele Unite au revenit brusc in prim-planul scenei economice internationale, dupa ce presedintele american Donald Trump a anuntat impunerea unor tarife vamale de pana la 20% pentru bunuri provenite din UE, relansand, practic, un razboi comercial global.
Decizia, anuntata oficial pe 1 aprilie 2025, a starnit reactii imediate la nivel european. Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei Europene, a calificat masura drept o „lovitura directa” asupra economiei globale si a anuntat ca Bruxelles-ul pregateste un pachet de contramasuri, menit sa protejeze interesele economice ale blocului comunitar si sa limiteze impactul asupra cetatenilor si companiilor europene.
Informatiile au fost transmise de agentiile Reuters, BBC , care au relatat declaratiile facute de von der Leyen cu ocazia summitului UE – Asia Centrala, desfasurat la Samarkand, in Uzbekistan.
Tarifele americane: un nou soc in comertul transatlantic
Conform anuntului facut de Casa Alba, SUA vor impune un tarif minim de 10% pentru majoritatea bunurilor importate, insa pentru bunurile din Uniunea Europeana va fi aplicat un tarif de 20%, incepand cu luna aprilie. Printre categoriile vizate se regasesc produse industriale, echipamente, bunuri de larg consum, dar si materiale de constructii, produse alimentare si componente auto.
Trump a descris masura drept „un ordin executiv istoric”, justificand-o prin nevoia de a proteja economia americana de practicile comerciale incorecte, despre care sustine ca ar fi „jefuit” SUA timp de decenii. Retorica sa, reluata din campania din 2016, plaseaza din nou UE intr-o pozitie de adversar economic, acuzand Bruxelles-ul ca a fost creat „pentru a pacali Statele Unite”, potrivit BBC.
Reactia UE: masuri compensatorii si avertismente ferme
In replica, presedinta Comisiei Europene a declarat ca UE este gata sa adopte un prim set de masuri compensatorii, vizand bunuri americane in valoare de pana la 26 de miliarde de euro (aproximativ 28,4 miliarde de dolari). Aceste contramasuri vizeaza initial tarifele americane pentru otel si aluminiu, intrate in vigoare la 12 martie, dar vor fi extinse rapid pentru a acoperi si restul masurilor punitive introduse unilateral de SUA.
„Ne pregatim pentru contramasuri suplimentare in cazul in care negocierile esueaza. Este esential sa ne aparam companiile si sa mentinem echilibrul in comertul global”, a transmis von der Leyen, citata de Reuters.
Impact imediat pentru cetateni: „Facturi mai mari pentru milioane de europeni”
Mai mult decat un conflict intre doua entitati politice, noul val de tarife va avea un impact direct si rapid asupra cetatenilor, a avertizat Comisia Europeana.
„Consecintele se vor simti imediat. Miliarde de euro vor fi transferate indirect in facturile de zi cu zi. Alimentele se vor scumpi, medicamentele vor costa mai mult, iar transportul si utilitatile vor inregistra cresteri de pret”, a explicat von der Leyen. „Inflatia va fi stimulata artificial, iar efectul se va resimti mai ales in randul categoriilor vulnerabile.”
Presedinta CE a insistat ca toate afacerile europene – mari si mici – vor resimti acest soc, deoarece noile tarife genereaza un efect de domino in lantul economic: costuri mai mari de productie, scaderea competitivitatii, reducerea exporturilor si, in final, cresterea preturilor pentru consumatorul final.
Relatiile comerciale UE-SUA: o istorie de cooperare pusa la incercare
Von der Leyen a reamintit ca relatiile economice transatlantice au fost, in ultimele opt decenii, un motor puternic pentru cresterea globala, generand milioane de locuri de munca si acces la produse de calitate, la preturi accesibile. Cu toate acestea, a recunoscut ca sistemul actual de comert global are lacune si ca unele state profita nejustificat de regulile existente.
„Sunt de acord cu presedintele Trump ca sistemul are nevoie de ajustari. Dar aceste ajustari trebuie facute in cadrul negocierilor multilaterale, nu prin impunerea unilaterala de bariere comerciale”, a spus sefa executivului european.
Bruxelles-ul avertizeaza: nu acceptam dumpingul si supracapacitatea
Un alt punct sensibil atins de Ursula von der Leyen vizeaza dumpingul – practica prin care anumite tari vand produse sub costul real de productie pentru a castiga artificial cota de piata. UE va monitoriza cu atentie efectele indirecte ale tarifelor americane, mai ales in ceea ce priveste eventualele deturnari de fluxuri comerciale spre Europa, care ar putea duce la dezechilibre pe piata interna.
„Nu vom absorbi supracapacitatea globala si nu vom accepta dumpingul. Vom proteja economia europeana si vom lupta pentru interesele noastre comune. Dar intotdeauna vom cauta calea dialogului si a cooperarii”, a punctat von der Leyen.