Uniunea Europeana reactioneaza la tarifele impuse de Donald Trump: taxe de pana la 25% pentru produse americane

Tensiunile comerciale dintre Statele Unite si Uniunea Europeana escaladeaza din nou, in contextul unor masuri tarifare agresive adoptate de administratia Trump. Ca raspuns direct la noile taxe americane aplicate importurilor de otel si aluminiu provenite din Europa, Comisia Europeana a propus introducerea unor taxe vamale de pana la 25% pentru o gama larga de produse americane, conform unui document obtinut de Agerpres si citat marti, 8 aprilie 2025.

Masura propusa de Bruxelles vine in contextul unei deteriorari accelerate a relatiilor comerciale transatlantice, reamintind de disputa tarifara declansata in timpul primului mandat al lui Donald Trump, in 2018. De aceasta data, Uniunea Europeana pare hotarata sa raspunda ferm, dar calculat, incercand in paralel sa mentina deschis canalul diplomatic.

Taxe de pana la 25% pentru o gama larga de produse americane

Comisia Europeana a prezentat statelor membre doua liste distincte de produse importate din Statele Unite, care ar urma sa fie supuse unor noi tarife vamale, cuprinse intre 10% si 25%. Prima lista include produse care ar urma sa fie taxate incepand cu data de 15 aprilie, cu conditia ca guvernele statelor membre sa aprobe propunerea Comisiei prin vot cu majoritate calificata. Acestea includ, in mare parte, produse deja vizate in timpul disputei comerciale din 2018.

Este important de mentionat ca whisky-ul bourbon, una dintre marcile simbol ale industriei americane, a fost scos de pe lista, desi fusese inclus initial in propunerile elaborate in luna martie. Retragerea sa a venit pe fondul unor presiuni venite din partea unor state membre UE, dar si in urma amenintarii directe a lui Donald Trump, care a declarat ca va introduce tarife de pana la 200% pentru vinurile si bauturile alcoolice europene daca aceasta categorie de produse americane va fi vizata.

Produsele vizate in prima etapa
Printre produsele americane care ar putea fi taxate din 15 aprilie se regasesc:

  • porumb dulce,
  • orez,
  • trabucuri si tigari,
  • uleiuri esentiale,
  • incaltaminte,
  • tipuri variate de mobilier,
  • articole din sticla securizata si optica.

Aceasta prima lista reintroduce, in esenta, taxele suspendate temporar in ultimii ani, in incercarea de a mentine un echilibru comercial fragil.

A doua etapa: taxare suplimentara de la 16 mai

O a doua lista, mai extinsa, cuprinde produse care vor fi supuse unor taxe de pana la 25% incepand cu data de 16 mai, respectand astfel termenele prevazute de regulamentele Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). Aceasta lista include o varietate mai mare de produse, dintre care unele cu utilizare tehnica sau industriala specifica:

  • minerale si concentrat de cupru,
  • componente metalice utilizate in constructii civile (inclusiv sine si tevi speciale),
  • carne de pasare si gaini ouatoare,
  • cafea,
  • alte produse agricole.

In plus, Comisia Europeana a propus amanarea introducerii tarifelor pentru un al treilea grup restrans de produse – precum migdale si soia – pana la 1 decembrie 2025.

Mesajul Comisiei Europene: fermitate, dar si deschidere la dialog

Comisarul european pentru comert, Maros Sefcovic, a avut in ultima saptamana mai multe discutii cu reprezentantii administratiei americane, incercand sa gaseasca un teren comun pentru evitarea escaladarii conflictului comercial. In paralel, liderii statelor membre au purtat luni o prima runda de consultari politice pe tema masurilor de raspuns.

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, tot luni, ca UE este dispusa sa reia negocierile comerciale cu SUA, reiterand oferta de a elimina reciproc toate tarifele aplicate bunurilor industriale:

„Am oferit un acord ‘zero pentru zero’ pentru produsele industriale, asa cum am incheiat si cu alti parteneri comerciali. Europa este mereu pregatita pentru un acord echitabil, dar este, in egala masura, pregatita sa isi apere interesele daca va fi necesar”, a subliniat von der Leyen.

Reactia Statelor Unite: Trump nu da inapoi

Raspunsul presedintelui Donald Trump nu a intarziat sa apara si a fost, asa cum era de asteptat, lipsit de ambiguitate. Liderul de la Washington a respins ferm propunerea europeana privind eliminarea tarifelor industriale, afirmand ca nu intentioneaza sa inghete aplicarea taxelor si ca Statele Unite vor continua sa impuna tarife acolo unde considera ca interesele sale economice sunt afectate.

„Nu ne gandim la asta. Multe tari vin sa negocieze cu noi, dar vor fi acorduri corecte. In anumite cazuri, vor plati tarife substantiale”, a declarat Trump, mentionand si o convorbire recenta cu prim-ministrul Japoniei in acelasi context.

Presedintele american a sustinut ideea ca pot coexista tarife permanente cu procese de negociere:

„Pot exista tarife permanente si pot exista negocieri in paralel. Sunt lucruri de care avem nevoie dincolo de tarife”, a explicat el.

Intr-o declaratie mai ampla, Trump a criticat dur Uniunea Europeana, sustinand ca blocul a fost „creat pentru a afecta SUA” si ca tarile membre au format un „monopol comercial” care a functionat impotriva intereselor americane.

„Ne trimit milioane de masini, dar nu ne iau produsele agricole. Asta nu e corect. Ne trag pe sfoara”, a spus presedintele american, acuzand Europa ca profita economic si militar de pe urma Statelor Unite.

Ce urmeaza?

Statele membre ale Uniunii Europene urmeaza sa voteze miercuri asupra listei de taxe propusa de Comisia Europeana. Pentru ca masura sa intre in vigoare, este necesara o majoritate calificata. Daca va fi adoptata, aceasta va marca inceputul unei noi faze a tensiunilor comerciale transatlantice, cu implicatii economice semnificative pentru ambele parti.

In paralel, Bruxellesul ramane deschis negocierii, dar transmite clar ca este pregatit sa foloseasca toate instrumentele disponibile pentru a proteja interesele economice ale Uniunii. Indiferent de decizia finala, pare evident ca relatiile economice dintre UE si SUA vor trece printr-o perioada de incertitudine si realinieri strategice.

Pentru context suplimentar, vezi analiza completa a acestui conflict comercial reluat intre SUA si Uniunea Europeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *