In domenii de activitate precum arhitectura, constructii sau inginerie se folosesc tot mai frecvent si in tot mai multe operatiuni programele asistate de computer. Din categoria acestor solutii software fac parte si aplicatiile de tip Building Information Modeling, sau pe scurt BIM. Impreuna cu alte programe asistate de computer, aceste aplicatii software fac mult mai usoara derularea proiectelor in domenii precum arhitectura, inginerie sau constructii.
Daca te regasesti printre aceia care ar dori sa foloseasca diferite solutii software in vederea facilitarii derularii de proiecte in arhitectura sau inginerie, dar pana acum nu ai folosit astfel de programe de tip BIM, in ceea ce urmeaza vei putea regasi principalele argumente care recomanda alegerea acestora.
Maximizarea eficientei in coordonarea si administrarea proiectelor
Oricine isi doreste ca proiectul pe care il coordoneaza si il administreaza sa se desfasoara cat mai lin, iar fluxul de lucru sa fie unul fara probleme si dificultati. Ei bine, atunci cand iti doresti astfel de obiective in domeniul constructiilor sau al arhitecturii, programele de tip BIM sunt alegerea ideala. Aceste solutii software inseamna acces pentru toate partile implicate in documentatia proiectului si la pasii urmati pentru implementarea acestuia. In consecinta orice obstacol sau problema s-ar putea ivi, comunicarea mai rapida inseamna o mai mare eficienta in coordonarea activitatii si implicit in administrarea per ansamblu a proiectului.
Diminuarea riscului de aparitie a erorilor
Pentru ca orice proiect poate sa fie pus in fata unor erori in faza de proiectare, erori care se pot propaga ulterior in etapele de implementare si de realizare, aplicatiile de tip BIM pot sa ajute intr-un mod eficient la diminuarea riscului de aparitie a unor erori. Acest lucru se datoreaza faptului ca o eventuala eroare poate fi remarcata inca de la inceputul fazei de proiectare prin prisma accesului la desfasurarea proiectului pentru echipele de lucru, proiectanti si beneficiari in acelasi timp. Prin urmare erorile sunt astfel evitate in faza de implementare a proiectului, crescand viteza de derulare a proiectului.
Centralizarea informatiilor intr-o singura sursa
Un alt avantaj pentru care merita sa ai in vedere utilizarea aplicatiilor de tip BIM pentru arhitectura si inginerie se refera la faptul ca toate datele si informatiile cu privire la proiect vor putea fi centralizate intr-un singur loc. Acest lucru permite ca informatiile esentiale pentru derularea fara intarzieri si fara erori a unui proiect sa fie accesate foarte facil si extrem de rapid de toate partile implicate in respectivul proiect.
Accesul la servicii de tip cloud
Faptul ca aplicatiile din categoria Building Information Modeling permit accesul la diferite servicii de tip cloud inseamna un mare avantaj prin aceea ca respectivele date si informatii pot fi accesate in orice moment, din orice locatie si de pe diferite dispozitive de catre oricare dintre partile implicate in proiectul respectiv.
Automatizarea proceselor repetitive
Nu in ultimul rand un avantaj important consta in faptul ca aplicatiile BIM pot sa automatizeze eficient procesele repetitive, procese care uneori se regasesc in cadrul proiectelor de arhitectura sau constructii. De aici deriva o implementare mai rapida a proiectelor si reducerea timpului alocat acestora.