Chiar daca nu ai auzit pana acum despre aceasta reteta, este momentul sa afli ca dulceata din fructe de soc are un gust minunat. Se face din fructe proaspete si aromate si se pastreaza la loc racoros. Fructele de soc au proprietati foarte importante pentru sanatate, pentru ca sunt foarte bogate in nutrienti.
Reteta de dulceata de soc
Ingrediente
500 g fructe de soc coapte, 500 g zahar granulat 2 linguri de suc de lamaie 100 ml apa si optonal o bucata de unt sau ulei de cocos pentru ca ajuta la indepartarea spumei.
Mod de preparare
Pune fructele intr-o cratita cu 100 ml de apa. Zdrobeste boabele pentru a scoate cat mai mult suc si adu-le la punctul de fierbere. Apoi da focul la minim si lasa la fiert timp de 10 minute cu un capac. Adauga zaharul si sucul de lamaie si amesteca pana ce se topeste zaharul. Apoi, da focul la maxim, lasa inca 5 minute de cand incepe sa fiarba si dulceata e gata.
Exista in jur de 30 de tipuri de plante si arbori de soc in lume iar versiunea europeana este cea mai cunoscuta. Aceasta ajuta la vindecarea oamenilor inca din cele mai vechi timpuri. Planta a devenit populara inca din anul 400 i.Hr, iar in acea vreme Hipocrate, care era „parintele medicinei”, i-a atribuit socului denumirea de „cutia cu medicamente”. Astazi, socul este considerat una dintre cele mai benefice plante din intreaga lume.
Boabele si florile de soc contin foarte multi antioxidanti si vitamine care imbunatatesc sistemul imunitar. Acestea ajuta atat la diminuarea inflamatiilor, al stresului dar si la protejarea inimii. Mai mult decat atat ajuta la prevenirea si ameliorarea simptomelor de răceala si gripa. Are un rol extrem de benefic in tratamentul pentru: constipatie, dureri articulare si musculare sau infectii resipratorii.
Fructele de soc au un aport bogat de vitamina C (52,2 miligrame/ cana) si fibre alimentare (10,2 grame/ cana). O cana de fructe contine 26,7 grame de carbohidrati, 0,7 grame de grasimi si 1 gram de proteine. Fructele de soc joaca rolul unui antioxidant si ajuta la retragerea inflamatiilor de la nivelul corpului. Acestea se consuma sub diferite forme : sirop, socata, gume, pastile si ceaiuri. Se folosesc si in coloranti alimentari, lotiuni de corp sau tincturi. Au putine calorii si multi antioxidanti, de aceea reprezinta mixul perfect pentru sanatate.
145 de grame de fructe de soc contin 106 calorii, 26,7 grame de carbohidrati si nici un gram de grasimi si proteine, ceea ce subliniaza inca o data faptul ca au nenumarate beneficii nutritionale. O cana de fructe are 52 mg de vitamina C, ceea ce inseamna 57% din valoarea zilnica.
Sunt foarte bogate in fibre dietetice. Sunt 10 grame de fibre intr-o cana de fructe proaspete, adica 36% din valoarea zilnica. Florile de soc reprezinta si o sursa foarte buna de acizi fenolici, care ajuta la reducerea daunelor provocate de stresul oxidativ din organism.
Socul contine flavonoli antioxidanti, printre care se numara si quercetina. Florile contin aproape de 10 ori mai multi flavonoli decat boabele. Acestea au in componenta antociani, niste compusi care confera fructelor culoarea caracteristica de negru-violet închis si sunt un puternic antioxidant cu efecte antiinflamatorii.