Africa este un continent divers care contine 54 de tari, unele fiind teritorii contestate si regiuni autonome. Africa are o populatie de 1,3 miliarde de oameni, fiind al doilea cel mai populat continent din intreaga lume.
Aici se vorbesc in jur de 2000 de limbi iar populatia este in continua crestere. Studiile arata ca va continua sa creasca in ritm alert chiar in urmatoarele decenii iar aceasta crestere demografica influenteaza siguranta cu privire la dezvoltare si infrastructura.
Africa este o zona foarte saraca, pentru ca situatia economica si sociala este destul de precara. Exista cativa factori care contribuie la saracia persistenta din Africa. In primul rand, la baza acestei realitati sta faptul ca multe tari au fost colonizate de puteri europene timp de secole iar aceasta colonizare a avut efecte negative asupra dezvoltarii economice. In plus, s-au confruntat cu dificultati in reconstructie si dezvoltare. De asemenea, este vorba si despre o guvernare ineficienta, coruptie si conflicte politice.
Toate aceste probleme au promovat in mod negativ nivelul de viata, instabilitate politica si conflicte. In multe parti ale Africii care au dus la o distrugere in plan economic si dezorganizare sociala, lipsa infrastructurilor si energie electrica impiedica in mod evident cresterea economica.
Un alt factor important se refera la dezvoltarea educatiei si a sanatatii. Oamenii au un acces limitat la aceste servicii, ceea ce duce la saracie iar de aici provine incapacitatea oamenilor de a-si trai viata la standarde ridicate.
Multe tari din Africa au datorii externe, ceea ce limiteaza resurse disponibile si ii impiedica sa faca investitii sau sa se dezvolte in mod eficient. In acest context, nici factorii climatici nu sunt benefici, deoarece Africa se confrunta cu schimbari de clima ce afecteaza in mod negativ productia agricola. Aceste evenimente afecteaza in mod negativ securitatea alimentara si economia. De asemenea, accesul limitat la piesele internationale limiteaza oportunitatile de export.
Asadar, potentialul pentru dezvoltare si resurse este foarte scazut. In ultimii ani, se fac incercari repetate pentru dezvoltarea economica iar guvernele africane incearca sa abordeze aceste provocari pentru a sprijini cresterea economica. Somalia este cea mai saraca tara din lume si cea mai corupta in acelasi timp la nivel mondial. Aici traiesc peste 15 milioane de locuitori care au un venit brut de 130 $ pe cap de locuitori.
Capitala Somaliei este Mogadishu, fiind totodata si cel mai mare oras. Limba oficiala este somaleza. Tara este localizata pe coasta marii indiene si are peisaje variate care includ deserturi, campii, munti si plaje. Pentru promovarea dezvoltarii economice din aceasta tara se fac eforturi sustinute, insa situatia din Somalia ramane in continuare una nefasta.
Aceasta se confrunta cu foarte multe provocari, care nu isi gasesc rezolvarea nici pana in ziua de astazi. Oamenii care traiesc aici se ocupa cu cresterea animalelor si comertul cu animale. Situatia din Somalia ramane drastica pentru ca tara se confrunta cu numeroase conflicte armate, instabilitate politica, probleme umanitare si o slaba dezvoltare economica.