Din punct de vedere al legislatiei, orice angajator trebuie sa asigure protectia muncii angajatilor in toate aspectele legate de activitatea desfasurata la locul de munca. Nu exista job care sa fie lipsit de pericole precum accidentele sau bolile profesionale, drept urmare angajatorul trebuie sa ia toate masurile de precautie pentru a putea indeplini normele de protectie a muncii.
Mai ales atunci cand proiecteaza posturile, angajatorul trebuie sa adapteze jobul la om, sa ii asigure echipamentele de protectie necesare, metodele de munca si de productie sa fie adecvate unei norme realizabile, sa elimine monotonia muncii, sa existe un ritm de munca adecvat care sa nu puna in pericol sanatatea angajatului.
O protectie a muncii adecvata contribuie la imbunatatirea calitatii vietii lucratorilor si totodata creste fidelitatea si increderea lor in firma la care lucreaza. Daca lucratorii constata ca firma in care lucreaza investeste in securitatea muncii atunci se conving ca angajatorului le pasa de ei. Si pentru angajator rezulta o serie de avantaje precum reducerea fluctuatiei de personal, creearea unui mediu de lucru placut dar si angajati mult mai productivi.
Indiferent de dimensiunea pe care o are firma, sanatatea si securitatea in munca nu trebuie ignorate. Este bine cunoscut faptul ca situatiile neprevazute pot interveni in momente neplanificate si neprevazute. Companiile trebuie sa isi creeze planificari si sa instruiasca personalul ori de cate ori este nevoie pentru a se asigura ca sunt prevenite toate situatiile neprevazute.
Fiecare angajat nou trebuie sa treaca prin instructajul SSM si sa ia la cunostinta toate aspectele pe care le presupune practicarea jobului pentru care a fost angajat.Firmele specializate pot sa aduca un aport considerabil in acest sens si chiar sa salveze vietile muncitorilor prin intermediul planificarilor realizate in scopul indeplinirii normelor SSM.