Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, insa alimentele trebuie alese cu grija deoarece unele nu trebuie consumate pe stomacul gol. De obicei dimineata se bea o ceasca de cafea, un fresh de portocale, sau se mananca un iaurt sau un croissant.
Putini sunt cei care stiu ce anume nu este bine sa se consume la prima ora a diminetii, pe stomacul gol. Acest ghid se refera cu precadere la cei care au stomacul mai sensibil. Iata ce anume ar trebui sa eviti sa mananci de dimineata devreme :
1. Rosiile
Rosiile contin o cantitate bogata de vitamina C si nutrienti, sunt alimente foarte sanatoase insa trebuie evitate dimineata. Taninul din rosii sporeste aciditatea din stomac si poate crea probleme acidului gastric. Din acest punct nu sunt indicate pentru cei care sufera de ulcer sau de reflux gastroesofagian.
2. Bauturile carbogazoase
Bauturile carbogazoase consumate pe stomacul gol pot balona iar din cauza aciditatii cresc riscul aparitiei cancerului esofagian. Acidul din sucuri poate, de asemenea, cauza eroziuni pe stomac.
3. Produsele de patiserie
Produsele de patiserie contin drojdie astfel ca pot irita stomacul foarte tare, daca sunt consumate fierbinti.
4. Alimente picante
Alimentele picante consumate pe stomacul gol pot irita grav stomacul si pot cauza crampe severe sau chiar indigestii.
5. Dulciurile
Dulciurile se digera usor, dar daca sunt consumate pe stomacul gol, organismul nu poate secreta destula insulina pentru a mentine nivelul normal al sangelui din corp. Acesta este unul dintre cauzele aparitiei afectiunilor oftalmologice. Zaharul poate perturba echilibrul acid-alcalin si mareste riscul de diabet zaharat ridicat. Din acest punct de vedere este indicat sa evitati cat mai mult dulciurile, in special la micul dejun.
6. Perele
Perele sunt alimente sanatoase ce contin un aport important de fibre. Daca se consuma dimineata, acestea pot dauna membranei si mucoasei tractului digestiv si pot provoca dureri. Pentru a beneficia de efectul lor benefic, le puteti combina cu cereale sau ovaz.
Iata care sunt principiile dupa care trebuie sa iti alegi un mic dejun sanatos si hranitor:
- consuma produse proaspete.
Un mic dejun sanatos trebuie sa contina ingrediente de calitate pentru a oferi organismului aportul nutritiv necesar. Evita alimentele ultraprocesate, deoarece in urma proceselor de rafinare, acestea nu mai au calitati hrănitoare. Nu consuma branzeturi maturate, cereale cu zahar sau mancare congelata anterior.
Consuma cat mai multe legume, fructe, nuci, lactate si branzeturi proaspete la micul dejun.
- consuma alimente bogate in fibre.
Fibrele stimuleaza tranzitul digestiv si regleaza usor cantitatea de zahar din sange. Alimentele care contin fibre sunt : cereale integrale, fructe, seminte, nuci, legume si fructe. Fibrele reprezinta un nutrient esential in prevenirea aparitiei kilogramelor in plus.
- consuma mancaruri cu un continut optim de proteine.
Alimentele bogate in proteine confera rapid o stare de satietate si ajuta la reglarea aportului caloric. Proteinele de calitate sunt necesare pentru sanaatea musculaturii si pentru intarirea imunitatii. Consuma la micul dejun oua, lactate si branzeturi, mezeluri proaspete, peste si nuci.