Copiii si adolescentii cand se retrag din punct de vedere social pot prezenta semne de depresie, chiar daca este absolut normal ca adolescentii sa se indeparteze de parinti si sa se apropie mai mult de copii de varsta lor. Retragerea sociala fata de colegi si prieteni, poate reprezenta o problema serioasa si chiar un semn de depresie.
Pentru a nu confunda situatiile este bine sa tii cont de cateva detalii cu privire la comportamentul unui adolescent.Cei care simt ca trebuie sa se retraga dintr-un grup se simt neintelesi, usor iritabili, fara valoare sau fara speranta si nu au nici o incredere in viitor. Copiii sunt uneori ca nimeni nu ii poate intelege sau ajuta, de aceea cred ca nu mai au nevoie de prieteni, atata timp cat nimeni nu le este alaturi.
Prieteniile joaca un rol extrem de important din punct de vedere emotional, in special pentru persoanele mai depresive. Copiii care nu au relatii de prietenie cu cei de varsta lor vor incepe sa se simta singuri si izolati, ceea ce uneori poate duce chiar la sinucidere.
Mai mult decat atat, copiii depresivi nu se pot bucura deloc de activitatile zilnice cum sunt : scoala, activitatile de grup sau iesirile in oras. Acestia prefera mai degraba sa se inchida in casa si sa stea singuri in fata calculatorului.
Pe masura ce copiii devin adolescenti e posibil sa se loveasca de unele obstacole si se comporta ciudat uneori, iar parintii nu stiu cand este cel mai potrivit moment sa intervina.Este bine sa discuti deschis si sa afli care este cauza retragerii. S-ar putea sa observi ca acesta a fost exclus dintr-un cerc sau poate are dificultati de integrare, ceea ce poate sa fie doar o reactie temporara.
Uneori, retragerea poate fi consecinta unui eveniment mai grav, cum ar fi hartuirea sau violenta. In acest caz, retragerea este un semn de aparare, Daca acest episod dureaza mai mult de 2 saptamani, atunci copiii au nevoie de ajutor specializat.
Adolescentii nu prea socializeaza cu parintii lor, dar pe masura ce timpul trece si devin mai increzatori in sine se vor deschide in fata lor si isi vor spune problemele. Este foarte important sa discuti deschis, fara sa judeci si sa critici sa pui intrebari si doar sa asculti. Doar in acest fel poti stabili o legatura bazata pe incredere cu un adolescent.
Nu are nici un rost sa-l fortezi sa interactioneze daca nu vrea, pentru ca nu il vei convinge sa iasa din casa cu forta. Toti parintii vor binele copiilor lor de aceea trebuie sa pastreze distanta uneori, pentru a nu inrautati lucrurile.
Abordeaza situatia cu rabdare si respect si invata sa respecti decizia adolescentilor. Atunci cand acestia simt nevoia sa vorbeasca cu cineva, apeleaza la un terapeut sau un grup de sprijin. Daca este vorba despre un simptom de depresie, s-ar putea sa fie insotit de ganduri negative, incapacitatea de a face activitati normale, lipsa de interes pentru viitor iar in aceasta situatie are nevoie de ajutor specializat.