Omonimele sunt cuvinte folosite in conversatiile de zi de zi. Este foarte important sa te asiguri ca folosesti corect omonimele in propozitii chiar daca nu stii ce inseamna un omonim. Daca nu integrezi corect un cuvant in context, va fi dificil ca interlocutorul tau sa-ti inteleaga ideea. Acum este momentul ideal sa afli ce sunt omonimele pentru a avea siguranta ca le folosesti de fiecare data asa cum trebuie.
Cuvintele omonime sunt cele care au ortografie si pronuntie identica, dar au sensuri diferite. In limba romana sunt o multime de cuvinte care se scriu si se pronunta la fel insa isi schimba sensul in diferite contexte.Exemple de cuvinte omonime : banca – care arata atat un obiect ce se regaseste in parcuri cat si o institutie financiara, banda – care inseamna atat adeziv, banda in trafic sau banda de raufacatori., broasca – ce exprima atat un animal cat si o încuietoare.
Alte cuvinte similare sunt : cadru – ce arata o ambianta, rama sau cadru militar, calcul – matematic sau renal, catel – care exprima atat un caine mic cat si un catel de usturoi, clasa– sala de studiu sau grup de elemente si lista poate sa continue.Omonimele sunt de mai multe tipuri : lexicale, totale, partiale, lexico gramaticale si gramaticale. Omonimele lexicale sunt cuvintele care apartin aceleiași clase gramaticale, avand sensuri si origini diferite, cum ar fi cuvantul mila – ce exprima emotie dar si o unitate de masura.
Omonimele totale au toate formele flexionare identice, adica arata identic atat la singular, cat si la plural, si totusi au o origine diferita. Un exemplu concludent ar fi: lac/lacuri ce exprima apa sau oja, vopsea. Omonimele partiale nu au toate formele identice si au origini diferite. Exemplu: acorda/acord/acorzi/acorda sunt forme diferite care inseamna a da ceva cuiva iar acorda/acordez/acordezi/acordeaza are sensul de a regla.
Omonimele lexico-gramaticale sunt cuvintele ce fac parte din clase gramaticale diferite, avand sensuri dar si origini diferite. Un exemplu conmcludent este: cer ca substantiv cu sensul de bolta cereasca si cer ca verb cu sensul de a cersi. Omonimele gramaticale sunt forme flexionare identice, cu acelasi sens, aceeasi parte de vorbire, dar persoane diferite cum ar fi : verbele a merge sau a veni, cu formele : eu merg ‒ ei merg , eu vin – ei vin.
Omonimele sunt usor confundabile cu polisemnaticele, pentru ca ambele se refera la cuvinte cu semnificatii multiple. Polisemia se refera la existenta mai multor sensuri atribuite unui cuvant. Omonimia se refera la existenta a doua sau mai multe cuvinte cu pronuntie si ortografie identica dar cu sensuri si origini diferite. Aceasta este diferenta principală dintre polisemie si omonimie, pe care trebuie sa o ai mereu in vedere.
Nu este intotdeauna foarte clar in cazul unor cuvinte identice in fonetica daca este vorba de polisemie sau de omonimie, pentru ca uneori se observa ca acelasi cuvangt este tratat in mod diferit in dicționare diferite. In aceste cazuri, este extrem sa distingi polisemia de omonimie.