Hollywood-ul a produs filme memorabile care au impus, la randul lor, retete la fel de memorabile de cocktail-uri. Vedete precum Clark Gable, Greta Garbo, Humphrey Bogart si Lauren Bacall, Bette Davis sau Myrna Loy au ramas in amintirea noastra si pentru felul elegant in care sorbeau un cocktail rafinat in perfecta armonie cu momentul zilei.
Un cocktail se obtine prin combinarea unui tip de bautura alcoolica (sau mai multe), cu arome, sucuri de fructe, lichioruri, miere, lapte sau condimente. Ingredientul de baza este fie in cantitate mai mare, fie are o aroma predominanta. Dupa acelasi principiu, se pot prepara si cocktail-uri non-alcoolice.
Sa retinem ca retetele de cocktail care au ajuns celebre datorita filmelor hollywoodiene sunt un amestec clasic care include doar cateva ingrediente. Astazi, retetele de cocktail-uri au devenit un amalgam de numeroase bauturi, numai din dorinta de a promova ceva diferit, cu o alura cat mai exotica.
Din istoria cocktail-ului aflam ca la inceputurile sale, mixul placut de bauturi avea rolul de a creste apetitul, de a ajuta digestia sau de a rezolva probleme ale stomacului. In epoca moderna, cocktail-ul a fost asociat exclusiv cu momentele placute, de relaxare.Ustensile necesare: o tava neagra, cateva pahare de diverse tipuri (pentru Martini, pentru sampanie etc.) si un shaker adecvat ca marime.
Ca ingrediente de baza, specialistii ne recomanda sa lucram numai cu bauturi de calitate, din marci recunoscute. Asadar, trebuie sa avem un gin de calitate, o vodca ruseasca si un vermut sau bitter echilibrat, precum si sampanie dry. Mai este nevoie de gheata sau cel putin, de pahare racite in prealabil, cel putin o ora.
Metoda de preparare poate fi prin utilizarea shakerului, dar nu mai mult decat trebuie, prin amestecare sau prin simpla combinare. Niciuna dintre metode nu va fi aplicata in exces sau prea energic.O reteta clasica este cea de Dry Martini ajunsa celebra datorita filmului „After Office Hours” din 1935, cu Clark Gable. Pentru aceasta se amesteca gheata, 50 ml gin, putin vermut sec si o maslina verde sau coaja de lamaie.
In 1957, David Niven in filmul „Godfrey”, prepara Vodka Martini, din gheata, 50 ml vodca, putin vermut sec si o maslina verde sau coaja de lamaie.Un alt cocktail clasic, consumat de Myrna Loy, in 1934, in „The Thin Man”, denumit Knikerbocker se pregateste din gheata, 50 ml gin, o masura mare de vermut sec si o masura mica de vermut dulce.
Cocktail Champagne a ajuns celebru datorita filmului „Casablanca” din 1942, cu Humphrey Bogart si Ingrid Bergman si se prepara din sampanie dry, 25 ml brandy si 1 cub de zahar infuzat intr-o masura de bitter.Sa mai mentionam si Kir Royale care se prepara din lichior de coacaze si sampanie dry si ajunge cunoscut datorita filmului „The Philadelphia Story”, realizat in 1940, cu Katharine Hepburn in rolul principal.
Lista numelor celebre de cocktail-uri trebuie sa includa si renumitul Bellini, pregatit din suc proaspat de persici si sampanie dry, ambele foarte bine racite anterior si servit in pahare de sampanie inalte.Un alt clasic al cockteil-urilor este Manhattan, preparat din 50 ml de whiskey, 25 ml vermut dulce, putin bitter de portocale si coaja de portocala. Obligatoriu, trebuie decorat cu o cireasa pastrata in licheur de tip Maraschino, cu aroma de cirese amare.