Cum afecteaza lumina starea noastra de spirit?

V-ati intrebat vreodata de ce ratele de suicid sunt mult mai mari in tarile de latitudine nordica? Si de ce oamenii sunt mai predispusi sa sufere depresie in lunile de iarna? Ati observat cum starea de spirit si nivelul de energie par sa sufere cand va aflati in spatii intunecate cu iluminare inadecvata? Si de multe ori, in zilele ploioase mai intunecate, starea ta de spirit va fi mai rea decat cele insorite? Multi dintre noi au suspectat mult timp ca calitatea luminii din spatiile noastre de viata afecteaza foarte mult starea noastra de spirit si perspectiva asupra vietii, iar acum acest lucru a fost confirmat si de stiinta insasi.

Studiile arata ca expunerea persoanelor la vremea insorita si care traiesc intr-o casa cu ferestre largi care permit o lumina naturala sa intre in casa provoaca acestora o stare de calm, fericire, veselie si bunastare. In timp ce traiesc si lucreaza in zone slab iluminate – sau care au doar iluminare artificiala (fluorescenta) – si expunere prelungita la intuneric, vreme intunecata contribuie la starea de spirit scazuta si chiar la anxietate si depresie. Exista acum chiar si un nume pentru aceasta stare de depresie cauzata de schimbari de iluminare sezoniera, se numeste tulburare afectiva sezoniera.

Cum afecteaza lumina starea noastra de spirit pentru mecanismul din spatele acestui fenomen?

Cercetatorii speculeaza ca o stare de iluminare inadecvata ne tulbura ritmurile circadiane (schimbari ale comportamentului nostru, precum si bunastarea fizica si mentala, care sunt dictate in primul rand de ciclul de lumina si intuneric de 24 de ore), care, la randul sau, interfereaza cu ceasul nostru biologic si un intreg gazda de procese fiziologice, inclusiv activitate in sistemul limbic, regiunea creierului asociata cu starea de spirit si afectiune si secretia anumitor hormoni critici cum ar fi melatonina care regleaza modelele noastre de dormit.

Intr-adevar, unul dintre principalii factori determinanti ai starii noastre de viata este daca suntem capabili sa adormim seara si sa ajungem la somn de somn – si acest lucru, la randul sau, este afectat de conditiile de iluminare. De fapt, daca doriti sa adormiti la timpul potrivit si sa va treziti in dimineata urmatoare bine odihnit, racoritor si intr-un cadru bun al mintii, sunteti incurajati sa diminuati luminile inainte de culcare, deoarece acest lucru va va face sa va somnolesti si sa va permiteti adormi mai repede. Un mediu bine iluminat poate fi crucial pentru starea de spirit si emotiile dvs., dar aceasta este numai in timpul zilei, nu si noaptea!

Deci, amintiti-va de acum inainte sa reglati cu atentie conditiile de iluminare din mediul dvs. de viata, pentru ca, bine, fericirea voastra depinde de ea! Si daca cineva pe care-l cunoasteti sufera de depresie, atunci stiinta a confirmat ca literalmente iesirea in afara casei si obtinerea unei iluminari mai mari, deoarece reprezinta un tratament eficient pentru aceasta afectiune. Asa ca lasati-i sa iasa si sa se bucure de lumina soarelui. Acest lucru nu va vindeca  ca prin magie depresia lor, insa, cu toate acestea, niciodata nu puteti sti, poate cateva plimbari ii vor aduce intr-o stare mai buna de spirit si, prin urmare, se vor simti mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *