Nimanui nu-i place sa fie criticat, desi uneori critica poate fi constructiva si ne ajuta sa ne depasim limitele. Atitudinea critica, venita din partea partenerului de viata este estul de greu de acceptat. Daca scopul criticii este de a te ajuta, atunci efectul poate fi unul benefic desi nu esti adeptului acestui mod de a comunica.
In cuplurile in care femeia este critica este aparte, deoarece de regula, barbatii sunt mai duri si mai stricti. O femeie prea cicalitoare poate provoca barbatul sa rupa relatia si poate duce chiar si la adulter. Relația de iubire implica schimbul de putere contra iubire. Barbatii vor sa detina puterea, iar femeile sa fie iubite si protejate.
Totusi, in lumea moderna lucrurile au evoluat iar femeile au devenit independente si puternice, adoptand uneori un comportament, chiar si o tinuta masculina. Acestea sunt mai independente din punct de vedere financiar si social, astfel ca atributiile partenerului scad simtitor. Este dovedit faptul ca barbatul slab este atras inevitabil de femeia puternica, tocmai din prisma faptului ca isi cauta propria identitate.
Odata cu critica in cuplu, apar si problemele de comunicare. Oamenii care sunt abuzati emotional vor fi intotdeauna extrem de critici si evita sa aduca laude. Daca certurile continua, in relatie se poate acumula multa frustrare, ceea ce duce la pierderea stimei de sine si a increderii in fortele proprii.
Atunci cand are loc o conversatie critica putem comunica si fara sa ne infuriem. Invara sa comunici cu partenerul tau, facand diferenta intre criticile intemeiate si cele neintemeiate.
Atunci cand esti aspru criticata, nu trebuie sa pui totul la suflet si sa ramai calma, iar cand lucrurile s-au mai linistit, poti analiza cu atentie problema. Daca intervi cu o gluma buna in timpul criticii, poti reusi sa mai detensionezi atmosfera.
Fii amabila si politicoasa si ignora lucrurile rele care ti se spun. Nu mai reveni asupra acestora, iar cu siguranta partenerul tau nu mai insista si se calmeaza. Nu lasa ca problemele de zi cu zi sa te afecteze negativ.
Aminteste-ti mereu cat de importanta este relatia voastra pentru tine. Se spune ca daca intr-o relatie esti mai distant si critici uneori, faci ca partenerul sa te iubeasca mai mult. Totusi, statisticile spun altceva. Foarte multe cupluri ajung la cabinetele de terapie tocmai din cauza faptului ca sunt acaparati tot mai mult de certuri si nu reusesc sa evidentieze laturile pozitive.
A avea o relatie sanatoasa presupune ca ambii parteneri sa faca compromisuri si sa fie alaturi unul de altul. In acest fel, puteti trece peste orice probleme care apar de-a lungul timpului. Daca relatia voastra este cu adevarat importanta pentru tine trebuie sa ai grija sa nu o dezbini, ci sa o mentii cat mai unita mult timp. Prin urmare, trebuie sa invatam sa facem compromisuri pe termen lung, daca ne dorim sa avem o casnicie de lunga durata.