Procesul de detoxifiere este asociat constant unui stil de viata sanatos. Recomandarea merge in directia includerii periodice a unor reguli de detoxifiere in programul nostru. Dar nu putini sunt aceia care au resimtit, in scurt timp, disparitia efectelor benefice ale detoxifierii si, drept consecinta, instalarea unui sentiment de neincredere.
Care ar putea fi motivul dezamagirii noastre si de ce facem mereu aceleasi greseli?
Albert Einstein afirma ca este stupid sa faci mereu lucrurile in acelasi mod, adica mereu aceleasi greseli, si sa doresti sa obtii rezultate diferite. Asadar, trebuie sa descoperim radacina esecurilor noastre in ceea ce priveste detoxifierea.
Atunci cand ne asumam o detoxifiere uitam ca trebuie sa incepem cu detoxifierea la nivel emotional. Procesul s-ar putea dovedi mult mai complex decat am putea crede. Vom avea de infruntat proprii demoni si propriile vulnerabilitati, zi dupa zi. Vestea buna este ca odata inceput, procesul detoxifierii la nivel emotional poate sa rezolve mult mai multe probleme, inclusiv pe cele de ordin fizic.
Iata cativa pasi importanti:
Sa pornim la drum cu fruntea sus si cu incredere in propriile nevoi fizice si emotionale care trebuie validate de noi insine. Suntem unici, prin urmare nevoile noastre au un anumit specific. Nu conteaza durata procesului, nu sunt necesare dead-line-uri. Important este ceea ce vom deveni de-a lungul calatoriei.Sa ne concentram pe corpul nostru fizic si sa devenim varful de lance al prioritatilor noastre fizice, mentale, emotionale.
Sa identificam toate emotiile negative care ne distrug eul. Este necesar sa dam un nume tuturor trairilor care ne erodeaza buna dispozitie, sa spunem lucrurilor pe nume.Sa devenim constienti de obsesiile pe care le-am alimentat de-a lungul vietii si sa le izolam in mod categoric.
Sa ne autoapreciem capacitatile fizice si intelectuale si sa respingem ferm orice aspect venit din exterior care ne-ar putea destabiliza. Daca vom reusi sa ne eliberam de nevoia de a fi in trend, de a fi cool, de a da like si share oricaror stupiditati, atunci vom intelege ca fiecare minut al vietii merita trait profund si definitiv.
Sa avem curaj sa cerem ajutorul unui terapeut sau preot, daca simtim ca suntem singuri si fara experienta pe acest drum. Sa nu ne temem de incercari si aparente stagnari. Adesea, detoxifierea emotionala este o calatorie solitara, iar anumite momente se cer traite in liniste, doar noi si gandurile noastre.
Sa intelegem ca procesul de detoxifiere emotionala este la fel de dificil ca o recuperare dupa un traumatism fizic. Fiecare zi va insemna un progres, chiar daca este de mica intensitate. Simplul fapt ca devenim constienti de necesitatea de a ne curata la nivel emotional reprezinta un prim pas.Sa ne recunoastem dependenta fata de anumiti stimuli care ne pot furniza placeri de moment, precum alcoolul in exces, consumul zilnic de fast-food, contact prelungit cu retelele de socializare etc.
Sa depunem efort pentru atingerea unui echilibru intre obligatiile profesionale si cele sociale vs. viata privata si relatia de cuplu. Acest deziderat poate lua adeseori forma unui nod gordian, adica a unei dificultati greu sau imposibil de rezolvat.Daca reusim sa ne intelegem unicitatea, valoarea si creativitatea primite odata cu viata, avem sanse sa devenim stapanii propriei fiinte si vom putea renunta la nevoia de acceptare si confirmare venite din exterior.