Mai mult ca sigur aproape fiecare dintre noi cunoastem persoane care au avut parte de un divort in viata lor. Divortul ca si procedura juridica este reprezentat de desfacerea unei casatorii din punct de vedere judecatoresc sau din punct de vedere administrativ. Cu alte cuvinte, divortul are rolul de a marca incetarea casatoriei care a fost consimtita la Starea Civila intre doi soti.
Procedura de divort se poate realiza de comun acord intre parteneri, la cererea unuia dintre parteneri daca exista motive intemeiate care pot fi dovedite si care reprezinta argumente ce nu permit continuarea casatoriei, la cererea unuia dintre parteneri daca a existat o separare reala de cel putin 2 ani de zile sau daca unul dintre soti solicita incheierea casatoriei din motive temeinice de sanatate care nu permit continuarea casatoriei. In cazul in care nu exista un acord intre parti, este recomandat ca partenerii sa apeleze la un avocat divort Ilfov.
Divortul pe cale amiabila si specificul acestei proceduri
In masura in care cei doi soti care au luat decizia de a se separa au cazut de comun acord asupra acestei decizii si au ajuns la un consens privind divortul si impartirea bunurilor comune, acestia pot face solicitarea unui divort prin acord.
Aceasta solicitare trebuie facuta la instanta de judecata, chiar daca exista copii minori in cadrul casatoriei. Solicitarea de divort pe cale amiabila se poate realiza inclusiv la notarul public sau la ofiterul de stare civila din raza administrativa a ultimei locuinte comune.
Oricare dintre aceste organe abilitate pot constanta incheierea casatoriei in urma acordului ambelor parti implicate. In urma acestei constatari se va elibera un certificat de divort care va atesta faptul ca divortul a fost oficializat si cei doi soti sunt de acum separati din punct de vedere juridic sau administrativ. Daca divortul este de comun acord, instanta care va consemna aceasta separare nu va acorda culpa pentru nici unul dintre soti in privinta desfacerii casatoriei.
Chiar daca varianta divortului prin comun acord este ideala pentru a se evita prelungirea procedurii si stresul specific acestei perioade, trebuie spus ca nu de putine ori partenerii care ajung la divort apeleaza la un avocat divort Ilfov datorita faptului ca nu se pot intelege asupra termenilor de partaj.
Divortul bazat pe motive temeinice
Dincolo de varianta divortului de comun acord, exista si varianta divortului din motive temeinice sau motive care nu permit continuarea casatoriei. In acest caz este nevoie ca procedura sa fie desfasurata in instanta si judecatorul va fi acela care va constata culpa sotilor care a dus la divort. Procedura de divort va avea nevoie de prezenta unui avocat specializat in divort.
Un astfel de avocat este foarte important pentru a oferi indrumare privind completarea documentatiei necesare si privind etapele care trebuie urmate in procedura de divort. Daca in cazul divortului pe cale amiabila prezenta unui avocat divort Ilfov este facultativa, desi recomandata, in cazul divortului pe baza de motive temeinice un astfel de specialist este recomandat daca vorbim despre tutela minorilor sau partajul bunurilor materiale.