Gutuile sunt unele dintre cele mai indragite fructe aromate de toamna. Acestea se folosesc deseori la compot, pentru a le pastra gustul intens parfumat. Desi sunt mai putin consumate, gutuile sunt rude apropiate cu merele și perele. Gutuile au o multime de beneficii pentru sanatate pentru ca sunt bogate în substanțe nutritive, contin fibre vitamine si minerale esentiale Acestea imbunatatesc digestia, scad inflamatiile si ajutala tratarea ulcerului gastric oprecum si a altor afectiuni.
Iata cateva retete de compot inedite pe care ar trebui sa le incerci si tu acasa : compot de gutui cu vin si scortisoara, compot de gutui si mere sau compot de gutui si ghimbir.
Compot de gutui cu vin si scortisoara
Ingrediente : sucul de la 2 lamai, 4 gutui, 500 g de zahar, 300 ml de vin alb, 1 ardei iute rosu mic, 200 ml apa, 1 frunza de dafin, 2 cuisoare, 1 baton de scortisoara maruntit.
Mod de preparare : Stoarce sucul de la lamai si separat taie gutuile in felii groase dar pastreaza samburii si coaja. Pune zaharul, vinul si 200 ml de apa intr-o oala pe foc, amesteca pana ce se dizolva zaharul si incepe sa fiarba.
Adauga miezul de la gutui si fierbe la foc mic pentru 20 de minute apoi strecoara siropul intr-o alta cratita si adauga feliile de gutui, ardeiul iute, frunza de dafin, cuisoarele si batonul de scortisoara. Pune din nou la foc mediu si lasa la fiert timp de aproximativ o jumatate de ora, amestecand din cand in cand. Apoi lasa totul la racit pentru a intensifica aroma si serveste in cupe frumos decorate pentru un plus de efect.
Compot de gutui si mere
Ingrediente : 1 kilogram gutui, 1 kilogram mere, ⅓ ceasca de miere, 3 l apa, ½ lingurita scortisoara macinata, 1 pastaie de vanilie.
Mod de preparare : In cantitatea de apa mentionata se adauga jumatate din sucul de lamaie. Taie gutuile si merele in patru apoi curata-le de miez si taie fiecare sfert transversal in bucati de 2,5 cm grosime. Amesteca mierea cu apa pune totul intr-o cratita si las-o la foc mediu pana cand incepe sa fiarba, apoi da la foc mic.
Scurge feliile de gutui si mere si pune-le in oala cu scortisoara si vanilia. Lasa totul la fiert timp de o ora, amestecand des. Gutuile vor fi moi și rozalii, iar merele se descompun usor. Compotul poate fi servit atat cald, cat si rece.
Compot de gutui si ghimbir
Ingrediente : 2 l de apa, 1 1/2 cesti de zahar, 12 felii subtiri de ghimbir, 3 kg de gutui coapte, decojite si feliate, 1 lingura de suc proaspat de lamaie
Mod de preparare : Pune apa, zaharul si ghimbirul la fiert intr-o cratita la la foc mare. Se fierbe aproximativ 40 de minute amestecand deseori pana cand gutuile devin fragede. Pune gutuile intr-un castron alaturi de lichidul obtinut si serveste atat cald, cat si rece.