Cel mai adesea, vinurile rose sunt considerate alternativa light a vinurilor rosii si de aceea, in sezonul cald, vinurile rose sunt mult mai prezente in preferintele consumatorilor, desi aceasta abordare le reduce pe nedrept valoarea.Si mai nedrept este faptul ca, in mod eronat, marele public crede ca vinul rose ar fi un amestec de vin alb si vin rosu. De aceea, cateva informatii de baza ne pot ajuta sa alegem constient un vin rose chiar si de pe raftul hipermarketului de cartier.
Ce trebuie sa stim…
Vinul rose se produce din aceleasi soiuri de struguri ca si vinul rosu, adica pinot noir, merlot sau cabernet sauvignon.Vinul rose poate avea intensitati de culoare diferite de la nuante de trandafiriu, caramiziu, nuante intense de somon sau stinse precum foaia de ceapa, trandafiriu sau roz-bombon.
Intensitatea culorii vinului rose este data de perioada de contact dintre cojile boabelor de strugure si mustul rezultat in urma procesului de zdrobire. Sa mai retinem ca lumina poate potenta culoarea.
Bine ales, vinul rose reprezinta unul dintre cele mai elegante si rafinate vinuri, iar aroma sa se identifica adesea cu cea de fructe rosii. Descrierea buchetului unui vin poate deveni un adevarat poem, cu analogii neasteptate de gust, culoare, tarie, aroma, aciditate etc.
Dar ce ar fi vinul baut fara prieteni si in afara unor ocazii speciale cand si povestile trebuie sa fie speciale? Si daca nu ati avut inca norocul sa intalniti un specialist in vinificatie, un somelier, un creator de vinuri/oenolog sau cel putin un om de afaceri dedicat acestui domeniu, va doresc ca viata sa vi-l scoata in cale. Povestile acestor oameni va vor incanta si va vor face sa intelegeti farmecul subtil al vinului. Dar pentru a va bucura simturile si a va completa cunostintele, este bine sa aveti si cateva notiuni de baza. Sunt la fel de utile si captivante precum orice alta informatie despre ultimul gadget IT sau ultima performanta din industria auto.
Prin urmare, aflati ca valoarea si buchetul vinului difera de la an la an, chiar in cazul strugurilor produsi de acelasi lot. Calitatile geo-fizice ale solului (in franceza terroir) influenteaza in mod hotarator calitatile vinului.
Din punct de vedere viticol, o recolta buna se obtine printr-un cumul de conditii meteorologice specifice, adica ploi de primavara si veri calde si cu putina ploaie, adica o anumita medie a temperaturii din sezonul de crestere si coacere a strugurilor. La fel de mult conteaza si precipitatiile totale din iarna anterioara, precum si ploile din perioada culesului.
In continuare, dupa incheierea primei etape de vinificatie, specialistii isi spun cuvantul, odata cu degustarea vinurilor atunci cand sunt tinere. Acestea primesc un punctaj in functie de care vor deveni cunoscute si pastrate pentru invechire sau vor fi consumate imediat dupa limpezire.
Desigur, putem merge in amanunt cu aceste informatii, dar important este sa nu cedam unor legende despre unele vinuri, create cu indemanare si perseverenta de catre comercianti. Cateva informatii de specialitate si cultivarea propriului gust ne vor scuti de capcana unor vinuri scumpe si de calitate indoielnica.
Aici este momentul sa devenim mandri de vinurile noastre si sa dam credit acelor vinuri produse din solul romanesc, de producatori care au pus pasiune, munca si suflet in obtinerea unor vinuri excelente. Sa citim, deci, eticheta si sa descoperim rose-ul romanesc.