Lectura in general, adica beletristica, fiction, memorii, romane istorice etc., pare sa fie o preocupare pentru timpul liber pe care multi binevoitori de ocazie nu pregeta sa o considere in cadere libera. Statisticile sunt derutante si departe de a ne furniza date optimiste. Ni se spune in cifre seci ca numarul celor care citesc descreste de la an la an, cel mai mic fiind numarul celor care continua sa mai cumpere carti, doar pentru bunul lor plac.
Dar, piata de carte tiparita sau audio/ebook nu pare sa tina cont de cei fericiti ca pot fi pesimisti.Caile pe care le strabate cartea de orice fel catre noi merita a fi studiate, cel putin pentru a intelege tendintele socio-economice actuale. La fel de interesant ar fi sa trecem in revista si care dintre aceste cai sunt preferate de diversele categorii de varsta.
Majoritatea cititorilor indica fara nicio rezerva ca isi cumpara cartile din online, adica folosind comertul electronic. Sa recunoastem ca aceasta piata a devenit deosebit de atractiva si ca avem de unde alege un furnizor convenabil sub toate aspectele. S-a observat ca tinerii sunt cei mai ferventi adepti ai comenzilor online, precum si a platilor facute cu cardul.
Cel mai adesea, ei invoca lipsa de timp pentru a ajunge intr-o librarie si faptul ca pachetul cu carti le este livrat la domiciliu sau la locul indicat in comanda. Sa nu ignoram faptul ca reducerile practicate de site-urile specializate sunt deosebit de atractive, iar concurenta dintre acesti dealeri este in avantajul clientilor. La aceasta se mai adauga si eforturile diverselor edituri, in sensul organizarii unor perioade cu promotii speciale.
Este clar, orice este legat de comertul online de carte devine din ce in ce mai atractiv, de la pret, modalitati de livrare si plata si in special faptul ca site-urile de specialitate ne ofera un rezumat deosebit de util atunci cand dorim sa ne facem o idee despre continutul cartii. Succes garantat.
Si totusi…credeti ca au disparut nostalgicii librariilor, cei pentru care atingerea cartii proaspat asezata pe rafturi si mirosul hartiei tiparite sunt asemenea unui afrodisiac? Evident ca nu au disparut si poate chiar au devenit mai impatimiti, odata ce pretul cartilor este uneori prohibit. Parafrazand un dialog dintr-un vechi scheci satiric cu Octavian Cotescu, ”…o carte o poti atinge, o poti tine la piept” (n.b. in scheci era vorba despre o telegrama de dragoste vs. o convorbire interurbana).
Veti crede ca acest text este unul cu final asteptat.Si totusi, va invit la o vizita spontana intr-o librarie, fie ea de cartier sau mai centrala. Mergeti sau cel putin incercati sa intrati intr-o librarie la momentul lansarii unei carti, mai ales in prezenta autorului. Nu veti reusi, din fericire, pentru ca toate locurile sunt ocupate. Mai ales de tineri, subliniez de tineri, care sunt in tema si cu alte titluri ale aceluiasi autor. Si care au aflat de eveniment de pe internet. Atmosfera acestor evenimente desfide toate statisticile.
Iar a doua vizita va invit sa o faceti, in liniste, intr-o librarie de mall sau din apropiere. Priviti cu atentie si veti vedea persoane de varsta a doua, ingrijit imbracate si care au ocupat locurile oferite de librarie pentru cei care vor sa consulte un volum mai mult timp. Par niste statui pentru ca sunt nemiscati, transportati cu totul in atmosfera paginilor de carte, iar chipul lor reflecta o concentrare de impatimiti ai lecturii. Putini sunt cei care vor putea cumpara cartea rasfoita, dar vor pleca mult mai bogati sufleteste de acolo.
In concluzie, de unde ne mai cumparam cartile? De oriunde ne face placere, atat timp cat lectura este in continuare un refugiu, adica acel retreat modern care ne poate aduce echilibrul emotional.