Strategii de investitii in aur: Cum sa alegi intre lingouri, monede si ETF-uri

Aurul a fost dintotdeauna considerat o optiune excelenta pentru investitii, mai ales datorita capacitatii sale de a proteja valoarea economica in fata inflatiei. Desi aurul nu este neaparat o investitie cu un potential mare de crestere rapida, el ofera o stabilitate remarcabila, fiind un refugiu sigur in perioade de incertitudine si criza economica.

Performanta aurului in ultimii ani

Pe parcursul ultimilor 15 ani, aurul a inregistrat o crestere medie anuala de aproximativ 9,1%, demonstrand astfel capacitatea sa de a pastra si chiar de a creste valoarea investitiilor pe termen lung.

Cum sa investim in aur?

Investitia in aur poate lua diverse forme, fiecare cu particularitatile si avantajele sale specifice, dar si cu anumite dezavantaje.

Investitia in lingouri de aur

Lingourile de aur sunt preferate pentru puritatea si lichiditatea lor ridicata. Acestea pot varia in greutate de la cateva grame pana la o jumatate de kilogram. Un avantaj major al lingourilor este lichiditatea ridicata, dar acestea vin si cu costuri mai mari de achizitie. Specialistii recomanda achizitionarea de lingouri mai mici pentru flexibilitate mai mare in vanzare; de exemplu, in loc de un lingou de 100 de grame, ar fi preferabil sa cumparati 5 lingouri de 20 de grame fiecare.

Investitia in monede de aur

Monedele de aur sunt emise de diverse state si pot varia ca popularitate. Este esential sa va informati bine inainte de a investi intr-o anumita moneda. De exemplu, moneda Britannia este recunoscuta global pentru securitatea sa impotriva contrafacerii. Monedele de aur sunt mai usor de depozitat comparativ cu lingourile, dar in general, atrag un interes mai scazut din partea investitorilor.

Investitiile in bijuterii de aur

Bijuteriile de aur, in special cele de 18 karate, sunt de asemenea o optiune, dar acestea nu isi pastreaza la fel de bine valoarea ca lingourile sau monedele. Valoarea bijuteriilor este adesea subiectiva si poate varia semnificativ, desi piesele de colectie pot atinge preturi ridicate.

ETF-urile de aur si actiunile companiilor miniere de aur

ETF-urile de aur permit investitia in aur prin intermediul pietelor bursiere si se comporta similar cu actiunile. Pe de alta parte, actiunile companiilor miniere de aur ofera o expunere indirecta la piata aurului, dar trebuie retinut ca acestea nu reflecta intotdeauna pretul aurului in mod direct.

Strategia de investitii pe termen lung

Oricare ar fi forma aleasa pentru investitia in aur, este important sa retineti ca aurul ar trebui sa reprezinte maximum 10% din portofoliul total de investitii. De asemenea, este recomandat sa va asteptati la un orizont de timp de minimum 5-10 ani pentru a vedea potentialul complet al investitiei in aur.

Pentru a ilustra beneficiile investitiei pe termen lung in aur, sa luam exemplul unei strategii de economisire pentru copii: daca achizitionati anual o cantitate de aur echivalenta cu varsta copilului pana la implinirea majoratului, pana la varsta de 18 ani veti acumula 171 de grame de aur, care ar putea valora azi peste 58.000 de lei. Aceasta nu este doar o investitie solida, ci si o mostenire valoroasa pentru viitorul copiilor dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *